Dosarul Ferma Băneasa. Înalta Curte îi scapă pe cei patru afacerişti israelieni de arestul preventiv în lipsă

Miliardarul Benjamin "Benny" Steinmetz, acţionar la Gabriel Resources, cel de al şaselea cel mai bogat israelian, şi ceilalţi trei afacerişti israelieni inculpaţi în dosarul Ferma Băneasa au scăpat de arestul preventiv în lipsă.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Cei patru oameni de afaceri israelieni acuzaţi de fapte de corupţie în dosarul Ferma Băneasa au scăpat de arestul preventiv în lipsă solicitat de procurorii DNA. Decizia a fost luată miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi este una definitivă.

Pe 15 martie, Curtea de Apel Braşov a admis iniţial cererea de arestare preventivă în lipsă a trei dintre oamenii de afaceri israelieni implicaţi în dosarul prinţului Paul şi al lui Remus Truică - Tal Silberstein, Shimon Shevez şi Benjamin "Benny" Steinmertz - şi a respins cererea pentru cel de-al patrulea — Moshe Agavi.

Curtea Supremă a admis acum contestaţiile depuse de avocaţi şi a respins solicitarea procurorilor DNA, astfel că Tal Silberstein, Shimon Shevez, Moshe Agavi şi miliardarul Benjamin Steinmetz, cel de al şaselea cel mai bogat israelian, pot răsufla liniştiţi. "Beciul Domnesc" şi-a închis porţile pentru ei.

Reamintim că procurorii DNA au cerut arestarea preventivă în lipsă a celor patru pe motiv că de la punerea în mişcare a acţiunii penale şi până în prezent, procurorii anticorupţie au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa acestora în faţa organelor judiciare, însă aceştia urmăresc tergiversarea cercetărilor faţă de ei şi în final sustragerea de la urmărirea penală.

Tal Silberstein este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, Shevez şi Steinmetz sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, iar Moshe Agavi este acuzat de săvârşirea infracţiunii de aderare la un grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor DNA, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Benny" Steinmetz, Moshe Agavi, care a aderat ulterior, şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

Pentru a pune în practică planul infracţional, Al României Paul Philippe i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup, au susţinut procurorii DNA.

Benjamin Steinmetz, al şaselea cel mai bogat cetăţean israelian, cu o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari, este, de asemenea, acţionar la Gabriel Resources, companie canadiană ce deţine o participaţie în proiectul de exploatare a aurului din Munţii Apuseni, de la Roşia Montană.

Tal Silberstein a fost consultant pentru Adrian Năstase şi consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu pe vremea când acesta era premier, în timp ce Shimon Shevez a fost şef al cabinetului premierului israelian Yizhak Rabin şi ulterior consilier al lui Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne