Dosarul evaziunii de 35 de milioane euro: Patronii unor firme din Prahova, urmăriţi penal

Patronii unor firme care au contracte cu autorităţile din judeţul Prahova au fost puşi sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în cazul unui dosar de evaziune de 35 de milioane de euro, în care este implicat fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu, potrivit Mediafax.
(photos.com)
Flori Mladin
16.01.2014

Patronii unor firme care au contracte cu autorităţile din judeţul Prahova au fost puşi sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în cazul unui dosar de evaziune de 35 de milioane de euro, în care este implicat fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu, potrivit Mediafax.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a început urmărirea penală faţă de şase persoane pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, conform unui comunicat remis miercuri seară.

Potrivit sursei citate, cele şase persoane acuzate sunt Ionescu Dragoş Ioan, Onea Nicolae, Ţărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Ţărîndă Andrei Costin şi Muşat Costin Gabriel. În perioada 2010 - 2013 ei au desfăşurat operaţiuni comerciale fictive cu societăţi de tip fantomă, operaţiuni înregistrate în contabilitatea societăţilor pe care le controlează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat la bugetul statului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au declarat că toate cele şase persoane sunt urmărite penal în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, în care Marcel Păvăleanu, fost angajat la Secretariatul General al Guvernului (SGG), a fost arestat preventiv anul trecut. În acelaşi dosar, peste 130 de firme sunt cercetate sau urmărite penal, printre acestea numărându-se Roşia Montană Gold Corporation şi Tehnologica Radion, precum şi firme care de mulţi ani au încheiat contracte pentru diferite lucrări cu autorităţile din judeţul Prahova.

În ziua de 19 octombrie, fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu, alături de alte cinci persoane, respectiv Victoria Enică, Cecilia Cristina Stroe, Bogdan Ionuţ Şerban, Elena Giluela Ştefănescu şi Emilia Loredana Dobreau, fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Conform anchetatorilor, aceştia ar fi achiziţionat şi livrat mărfuri prin intermediul a cca. 60 de societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţul Prahova, dintre care unele sunt societăţi "fantomă", prejudiciul atingând 149.800.000 de lei. Ulterior, un al şaptelea inculpat a fost arestat preventiv în acest dosar. Procurorii au început urmărirea penală în acelaşi dosar şi împotriva administratorului public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, preşedintele organizaţiei de femei a PSD Prahova. Aceasta este urmărită penal pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era directorul Parcului Industrial Ploieşti, instituţie aparţinând Consiliului Judeţean Prahova.

În acest dosar, procurorii cercetează 132 de societăţi comerciale, printre care şi Roşia Montană Gold Corporation, precum şi multe societăţi care au contracte de lucrări cu autorităţile locale, respectiv cu Consiliul Judeţean Prahova şi alte instituţii publice din judeţ.

Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova şi a fost liderul filialei PSD Plopeni, fiind cunoscut faptul că este un apropiat al conducerii acestei organizaţii judeţene şi că s-a implicat activ în campania electorală a USL din 2012.

După arestarea preventivă a lui Păvăleanu, premierul Victor Ponta a afirmat că nu îl cunoaşte pe Păvăleanu şi nu ştie cu ce s-a ocupat în perioada cât a fost angajat la SGG.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor