DNA: Nicuşor Constantinescu - plăţi nelegale de peste 5 milioane de euro

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.El a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro), informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Sigla DNA (Epoch Times România)
Flori Mladin
15.01.2014

UPDATE. Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.El a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro), informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procurorii DNA Serviciul teritorial Constanţa au început urmărirea penală faţă de Nicuşor Constantinescu, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, se precizează într-un comunicat remis Mediafax de DNA.

Din Rezoluţia procurorilor DNA a reiese că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)".

Astfel, precizează anchetatorii, preşedintele CJ Constanţa a dispus plata a 1.239.987,60 lei către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean "Caravana estivală a Judeţului Constanţa". "Cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 şi nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA", susţine DNA.

Procurorii anticorupţie au declarat că cheltuielile au fost făcute fără să existe documentaţiile tehnico-economice prevăzute de lege.

O plată imputată lui Constantinescu este în valoare de 13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice pentru asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost făcute numai în baza hotărârilor CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului.

Conform DNA, tot Constantinescu a dispus plata a 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice, către asociaţii şi fundaţii în domeniul cultural: "Finanţarea şi plăţile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice".

O plată este cea de 41.054.405,98 lei, rezultată din faptul că preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal, potrivit anchetatorilor.

Suma de 761.749,06 lei a fost plătită pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafeţe de 50 de hectare din comuna Independenţa, judul Constanţa, în condiţiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în 2011.

O altă plată pentru care este cercetat Nicuşor Constantinescu este de 1.650.925,04 lei, reprezentând plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG nr.80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice.

DNA precizează că într-un dosar separat, procurorii anticorupţie din Constanţa au dispus începerea urmăririi penale şi extinderea cercetărilor faţă de Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, pentru care s-a reţinut infracţiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

"În această cauză separată, procurorii au constatat, prin rezoluţie, că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului şi încercând, în două rânduri, să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa pe de o parte, iar pe de altă parte Consiliul Judeţean Constanţa a obţinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului", afimă DNA.

DNA informează că lui Nicuşor Constantinescu i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar procurorii au dispus faţă de el măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Nicuşor Constantinescu este la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Totodată, el este prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Constanţa a PSD.

***

Nicuşor Constantinescu, preşedinţele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost luat de procurorii anticorupţie, miercuri, din faţa clădirii Consiliului Judeţean, şi dus pentru a fi audiat la DNA, pe numele său existând mandat de aducere. Surse judiciare au afirmat că preşedintele CJ s-a împotrivit să fie luat de anchetatori.

Fiind emis un mandat de aducere pe numele lui Nicuşor Constantinescu, acesta a fost ridicat miercuri în jurul orei 13:30 din faţa sediului Consiliului Judeţean, el încercând să opună rezistenţă anchetatorilor.

După ce Constantinescu a ajuns la DNA, s-a prezentat şi avocatul său, deoarece liderul judeţului ar fi refuzat să dea declaraţii în faţa anchetatorilor.

Potrivit unor surse judiciare, Nicuşor Constantinescu ar fi implicat într-un dosar în care sunt cercetate mai multe persoane suspectate de plăţi nelegale din bugetul public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor