Dosarul Belina, pe masa CCR. Tăriceanu vrea să ţină DNA departe de 'afacerile" Guvernului
alte articole
UPDATE: Judecătorii Curţii Constituţionale a României au amânat pentru 23 noiembrie pronunţarea unei decizii pe cererea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a se constata conflictul juridic între Guvern şi DNA, după ce procurorii anticorupţie le-au acuzat pe Sevil Shhaideh şi pe Rovana Plumb de abuz în serviciu şi respecti complicitate la abuz în serviciu, pe motiv că au promovat HG-uri prin care părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman. Beneficiarul real al acestui transfer ar fi fost Tel Drum, companie despre care s-a scris că ar fi deţinută, din umbră, de Liviu Dragnea.
La dezbateri au fost prezenţi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi reprezentantul DNA, Simona Ricu, care au susţinut punctele de vedere ale celor două părţi, judecătorii rămânând în pronunţare, relatează Agerpres.
* * *
Curtea Constituţională a României va dezbate joi sesizarea lui Călin Popescu-Tăriceanu privind ancheta DNA în dosarul Belina, dosar în care, reamintim, este urmărită penal Sevil Shhaideh iar Rovana Plumb - făcută scăpată de deputaţi - este suspectată de complicitate la abuz în serviciu. Tăriceanu a cerut CCR să constate un conflict juridic de natură constituţională între Parchet şi Guvern.
Potrivit sesizării depuse de şeful Senatului, conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea hotărârilor de Guvern prin care Belina şi o parte din braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a CJ Teleorman, pentru ca de ele să beneficieze, de fapt, Tel Drum. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului.”
În consecinţă, Tăriceanu a cerut CCR să constate existenţa conflictului juridic între Ministerul Public şi Guvern şi să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA şi-a arogat competenţa de anchetare a oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri. Mai mult, şeful Senatului a mai lansat o solicitare cu bătaie lungă şi cu miză foarte mare pentru viitor, respectiv a cerut CCR ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotărârilor de Guvern.”
Reamintim că demersul lui Tăriceanu a scandalizat Opoziţia, Raluca Turcan acuzându-l pe şeful Senatului că a ajuns instrumentul care execută acţiunile murdare ale lui Liviu Dragnea.
"Avea nevoie şeful PSD ca de aer de contestarea la Curtea Constituţională a cazului Belina ca să îngroape definitiv ancheta penală? Cei din Guvern, care ar fi putut să-i întindă o mână, s-au făcut că plouă. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a pasat pe Dragnea cu viclenia temporizatoare care-i scoate din minţi pe pesediştii radicali. Premierul Mihai Tudose l-a refuzat făcându-se ca nu pricepe. Atitudinea celor doi arată că demersul contestării la CCR este cusut rău cu aţă albă şi n-au vrut să se compromită. Nu-i nimic, s-a executat Tăriceanu care va intra, pentru Dragnea, până-n gât în mocirla politică, cu papion şi surâs aristocratic", a declarat Turcan.
Fosta şefă PNL a opinat că, dacă Tăriceanu va contesta la CCR ancheta în cazul Belina în calitatea sa de preşedinte al Senatului, îşi va bate joc de imaginea şi credibilitatea acestui for pe care nu are niciun drept să-l târască în asemenea demersuri scandaloase şi a anunţat că PNL îi va cere demisia.