Şerban Nicolae, reclamat la Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană. USR se pune contra legii Paradisurilor Fiscale

Propunerea prin care Şerban Nicolae vrea să transforme insulele, grindurile, Delta în paradisuri fiscale pentru cei ce vor deschide cazinouri, pensiuni etc. urmează să fie atacată de USR inclusiv la Curtea Constituţională, dacă PSD nu face pasul în spate.
Serban Nicolae(PSD),
Serban Nicolae(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Senatoarea USR Florina Presadă anunţă că va sesiza Consiliul Concurenţei cu privire la proiectul legislativ prin care senatorul PSD Şerban Nicolae vrea să impună scutirea de taxe şi impozite pentru cazinouri, magazine şi pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri, inclusiv în Delta Dunării. Proiectul a fost adoptat luni de Senat, după o procedură pe repede-înainte.

"Propunerea legislativă a lui Şerban Nicolae ce permite construcţia de cazinouri pe insule, grinduri şi ostroave, inclusiv în Delta Dunării şi arii naturale protejate, a trecut azi de plenul Senatului.

Deoarece propunerea prezintă numeroase probleme de ordin tehnic, am luat decizia să sesizez Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte scutirile de la plata impozitului pe teren şi a taxei pe teren deoarece acestea intră în contradicţie cu legislaţia privind ajutorul de stat, Comisia Europeană în ceea ce priveşte sistemul comun al taxei pe valoare adăugată (regimul TVA în interiorul Uniunii Europene) şi Ministerul Mediului în ceea ce priveşte activităţile economice permise în Delta Dunării", scrie, pe Facebook, senatoarea USR.

Florina Presadă mai precizează că, dacă legea trece în această formă şi de Camera Deputaţilor - for decizional pe acest proiect - USR va sesiza Curtea Constituţională deoarece nu se respectă regimul proprietăţii publice.

"Singura „revoluţie” pe care o poate face PSD este furtul „legalizat”, concluzionează senatoarea.

Reamintim că în luna mai a anului trecut, Şerban Nicolae ieşea din sfera iniţiativelor legislative care l-au consacrat - cele vizând justiţia şi graţierea corupţilor - şi se remarca printr-un proiect care propunea regim de paradis fiscal pentru activităţi de turism, alimentaţie publică, jocuri de noroc, comerţ sau energie regenerabilă pe insule, grinduri sau alte suprafeţe de uscat care au apărut ca urmare a amenajărilor hidrotehnice sau modificărilor naturale şi care aparţin statului, dar stau nefolosite.

Proiectul legislativ propune identificarea acestor terenuri virgine, care acum "nu produc decât ierburi, ţânţari şi şerpi", în accepţiunea iniţiatorului, transferarea lor în domeniul public al statului şi în administrarea localităţilor pe raza cărora se află, apoi valorificarea lor în scopuri economice.

În timp ce Şerban Nicolae susţine că iniţiativa va fi una aducătoare de bunăstare pentru români, urmând să aducă locuri de muncă şi activităţi economice înfloritoare, voci din Opoziţie şi societatea civilă susţin că proiectul ar putea fi cu dedicaţie pentru insula Belina.

Proiectul a fost adoptat ieri de Senat, după ce în prealabil membrii comisiei de Administraţie din Senat au fost convocaţi de urgenţă la o şedinţă pe a cărei ordine de zi se afla doar un punct: controversata propunere legislativă a senatorului PSD.