Planul lui Şerban Nicolae merge înainte: România, pe cale să devină "Raiul cazinourilor"

Pesedistul Şerban Nicolae se remarcă printr-o nouă iniţiativă legislativă controversată, de această dată nu în beneficiul corupţilor, ci al celor ce vor să-şi deschidă cazinouri, săli de jocuri de noroc, bingo, pensiuni etc. pe insule şi grinduri.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
01.11.2017

Paradisurile fiscale ar putea deveni realitate şi în România. Proiectul de lege iniţiat de Şerban Nicolae care vizează stimularea construirii de cazinouri pe insule, grinduri sau alte terenuri, formate natural sau artificial pe apele ţării, cu regim de paradisuri fiscale, a primit undă verde de la Comisia de Buget a Senatului.

În plus, Comisia de Buget a eliminat un articol de lege care prevedea că sub incidenţa proiectului nu intră ariile naturale protejate.

Opoziţia - care a respins proiectul de lege - a acuzat că faimoasa insulă Belina ar beneficia de prevederile legii.

În luna mai a anului trecut, Şerban Nicolae ieşea din sfera iniţiativelor legislative care l-au consacrat - cele vizând justiţia şi graţierea corupţilor - şi se remarca printr-un proiect care propunea regim de paradis fiscal pentru activităţi de turism, alimentaţie publică, jocuri de noroc, comerţ sau energie regenerabilă pe insule, grinduri sau alte suprafeţe de uscat care au apărut ca urmare a amenajărilor hidrotehnice sau modificărilor naturale şi care aparţin statului, dar stau nefolosite.

Şerban Nicolae susţine că iniţiativa va fi una aducătoare de bunăstare pentru români - va aduce noi locuri de muncă şi activităţi economice înfloritoare.

Proiectul legislativ propune identificarea acestor terenuri virgine, care acum "nu produc decât ierburi, ţânţari şi şerpi", în accepţiunea iniţiatorului, transferarea lor în domeniul public al statului şi în administrarea localităţilor pe raza cărora se află, apoi valorificarea lor în scopuri economice.

"În principal pentru construirea de cazinouri, dacă e să ne luăm după scutirile de taxe şi impozite prevăzute la articolul 10 – jocurile de noroc să beneficieze de 50% reducere de impozit. Mai mult, proiectul propune scutirea de TVA a tuturor afacerilor ce s-ar dezvolta pe aceste insule noi, aşa cum se întâmplă pe Muntele Athos, insulele Canare sau alte teritorii scutite de taxe în UE (conform articolului 267 din Codul fiscal)", a remarcat anterior senatoarea USR Florina Preşadă.

Potrivit reprezentantei USR, printre activităţile prevăzute a se autoriza pe insule sunt amestecate unele compatibile cu natura acestor terenuri, cum ar fi producţia de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, dar prin propunerile de scutiri de impozite este evidentă favorizarea cazinourilor.

Cum va funcţiona mai exact? Florina Preşadă a dat exemplul unei insule formată recent din aluviuni pe Dunăre, să zicem în Teleorman, care este trecută din domeniul public al statului în domeniul public al al comunităţii locale, să zicem Zimnicea. Aici o majoritate de consilieri poate decide să treacă insula în domeniul privat al localităţii, apoi s-o concesioneze cuiva care va construi pe ea un cazino şi vrea astfel s-o exploateze mai bine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor