Dorneanu cere "linişte" pentru Ciorbea: Au fost cazuri când au încercat să-l oblige să sesizeze CCR

Au fost cazuri când Avocatul Poporului a fost considerat o simplă curea de transmisie, încercându-se să fie obligat să sesizeze fie Curtea Constituţională, fie alte organisme, a acuzat preşedintele CCR Valer Dorneanu.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Avocatul Poporului - singura instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la ordonanţele emise de Guvern - trebuie lăsat să îşi exercite atribuţiile "în linişte şi deplină autonomie", a subliniat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, într-un discurs susţinut la aniversarea a două decenii de la înfiinţarea instituţiei Ombudsmanului în România.

"Lăsaţi această instituţie importantă să îşi exercite atribuţiile sale potrivit legilor în vigoare, potrivit pregătirii sale, în imparţialitate şi independenţă! Au fost cazuri când Avocatul Poporului a fost considerat o simplă curea de transmisie, încercându-se să fie obligat să sesizeze fie CCR, fie alte organisme. Lăsaţi Avocatul Poporului să îşi îndeplinească atribuţiile aşa cum a făcut şi până acum, în linişte şi în deplină autonomie", a declarat Dorneanu, citat de Agerpres.

Potrivit şefului Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului are o misiune "generoasă, complexă şi dificilă", instituţia devenind, în timp, una credibilă.

"Încă de la înfiinţarea sa, activitatea sa a fost apreciată mai ales de cetăţeanul ale cărui drepturi au fost încălcate sau nesocotite de autorităţi. Avocatul Poporului este instituţia chemată să rezolve necazurile oamenilor de rând în faţa abuzurilor autorităţilor publice şi, pe de altă parte, să sprijine statul în eforturile de consolidare a proceselor democratice. Avocatul Poporului s-a implicat activ în dificilul şi lungul proces de schimbare a modului de gândire a cetăţenilor, dar şi a practicilor unor instituţii. O deosebită însemnătate l-a avut rolul vital în apărarea constantă a dreptului cetăţenilor, dat fiind faptul că, de regulă, parlamentele şi guvernele acordă prioritate problemelor economice şi politice", a precizat Dorneanu.

Reamintim că, de când a preluat frâiele Avocatului Poporului, Victor Ciorbea a fost tras de mânecă de mai multe ori atât de Opoziţie, cât şi de cetăţeni şi de preşedintele Klaus Iohannis, să ia atitudine împotriva unor ordonanţe adoptate de Guvernele PSD. Unele dintre aceste acte normative, pe care Ciorbea nu s-a aventurat să le atace la CCR, au fost declarate ulterior neconstituţionale, un exemplu notabil în acest sens fiind infama ordonanţă 55 privind traseismul primarilor.

Sute de mii de cetăţeni i-au cerut demisia lui Ciorbea printr-o petiţie online, opoziţia l-a ameninţat că depune plângere penală pe numele său, iar preşedintele Iohannis chiar i-a făcut o vizită inopinată în mijlocului scandalului declanşat de OUG 13.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne