Năsui, semnal de alarmă: Pe lângă datoria publică oficială, Guvernul PSD îndatorează ţara pe ascuns

Guvernul PSD îndatorează ţara pe ascuns, mutând datoria pe care ar trebui să o contracteze ţara în seama companiilor de stat şi ascunzând-o astfel de statisticile oficiale, a remarcat deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
22.09.2017

Încă o zi, încă o minciună. Din cauza exploziei cheltuielilor cu pensiile şi salariile, guvernul nu doar că a băgat mâna mai adânc în buzunarul mediului privat, dar a şi stors de bani toate companiile de stat, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Iniţial Guvernul PSD ne spunea că nu vor fi luaţi bani decât în măsura în care ei sunt disponibili şi nu afectează activitatea companiei. Acum vedem, din nou, că a fost o minciună cât să ne închidă gura pe moment. De fapt, au decapitalizat companiile punându-le în dificultate chiar pentru activitatea curentă. Marea majoritate a companiilor de stat sunt oricum pe pierderi şi nu oferă decât găuri negre bugetului. Companiile din care se scot bani sunt acea minoritate de companii din energie care operează monopoluri de stat", a precizat Claudiu Năsui.

Potrivit deputatului USR, problema e că acele companii sunt în industrii de infrastructură şi necesită un capital de mentenanţă mai ridicat, adică necesită să fie făcute investiţii continue.

"De unde să aibă bani de capital de mentenanţă? Din profiturile anterioare. Dar ce să vezi, că acţionarul, statul român, are o viziune atât de îngustă încât nu-i pasă decât de cum să o scoată la capăt pe termen scurt şi să le stoarcă de bani acum. Fie ce o fi în viitor. În faţa acestei iresponsabilităţi, companii cum sunt Transelectrica au anunţat deja că se vor îndatora pentru a face faţă investiţiilor necesare", a explicat Claudiu Năsui.

În acest context, parlamentarul USR notează două probleme.

"Aici sunt două probleme. Prima este că, pe lângă datoria publică oficială, Guvernul PSD îndatorează ţara pe ascuns, mutând datoria pe care ar trebui să o contracteze statul în seama companiilor acestora şi ascunzând-o astfel de statisticile oficiale, care nu arată nici ele prea bine. A doua problemă este că pentru aceşti bani împrumutaţi, companiile de stat vor trebui să plătească la rândul lor dobândă. Dobândă care se va vedea în final în preţurile practicate de aceste companii, şi, în final la consumatori", a subliniat Claudiu Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor