Donbasul separatist: Vânătoare de jurnalişti şi furie a sindicatelor miniere

În dorinţa lor de a-şi impune controlul în regiunile estice ale Ucrainei, forţele proruse şi-au făcut noi duşmani: ei sunt pe cale să irite puternicele sindicate miniere, notează cotidianul Ukraina Moloda, preluat de Courrier Internaţional.
Epoch Times România
19.05.2014

În dorinţa lor de a-şi impune controlul în regiunile estice ale Ucrainei, forţele proruse şi-au făcut noi duşmani: ei sunt pe cale să irite puternicele sindicate miniere, notează cotidianul Ukraina Moloda, preluat de Courrier Internaţional.

De ceva timp o glumă circulă pe internet cu privire la situaţia din Donbas: 'Acum, ducem un război total diferit. Nu-i mai omorâm oameni, noi îi 'reprogramăm''. Să se fi întâmplat acest lucru pentru că separatiştii din estul Ucrainei au declarat război jurnaliştilor care încearcă să spună lucrurilor pe nume?

Potrivit Institutului de Informare în Masă (OIM) de la Kiev, un organism specializat în studierea mass-media, de la începutul lunii martie au fost înregistrate 15 cazuri de agresiune împotriva jurnaliştilor şi capturări ale unor clădiri legate de presă, radio sau televiziune.

Aceste atacuri sunt comise de activişti proruşi, separatişti şi terorişti mascaţi, echipaţi cu arme şi bâte, care au cerut ca televiziunea să vorbească despre ei şi i-au ameninţat pe jurnalişti că-i vor învăţa cum se redactează informaţiile. Mai multe clădiri ale presei au fost vandalizate şi incendiate. Atunci când pun stăpânire pe emiţătoare de televiziune, separatiştii întrerup imediat posturile ucrainene şi difuzează posturi ruseşti, care le sunt favorabile.

Potrivit Oksanei Romaniuk, directoare executivă a OIM, mass-media locale sunt vizate cu precădere, pentru că sunt apreciate de populaţia din regiunile de est ale Ucrainei, adesea dezorientată. 'Mass-media locale beneficiază de un mai bun capital de încredere, ele vorbesc limba regiunii, populaţia le ştie de multă vreme, pentru ea acestea sunt 'de-ale lor'', explică Oksana Romaniuk. În opinia sa, respectivele atacuri brutale împotriva mass-media arată că 'separatiştii vor să-i priveze pe cetăţenii din est de dreptul lor la informare, pentru a nu le lăsa decât o singură sursă, mass-media ruse'.

Însă mass-media ucrainene nu sunt singurele care fac obiectul presiunilor din partea tinerilor înarmaţi. În data de 14 mai, liderul sindicatelor independente miniere din Donbas, Mihailo Volineţ, a declarat că din ce în ce mai multe bariere ridicate de separatişti nu-i lasă să treacă pe mineri, în drumul acestora spre locul lor de muncă. În mod concret, 'în urmă cu trei zile, separatiştii care au vrut să intre într-un sit minier au rănit doi mineri'. 'Şi există multe alte exemple. Minerii rezistă şi pentru moment ei păstrează tăcerea', a subliniat Volineţ.

Însă răbdarea riscă să fie de scurtă durată. Liderii sindicali au lansat un avertisment: dacă presiunile vor continua, minerii din Donbas ar putea să se revolte.

Potrivit Ukraina Moloda, factorul este unul important şi de luat în calcul, la fel ca factorii economici. În eventualitatea unui transfer al regiunii sub jurisdicţia Federaţiei Ruse, sectorul minier va pierde subvenţiile din partea statului ucrainean şi 100.000 de mineri ar putea să-şi vadă minele închise şi rămâne fără locul de muncă. Acesta este un pericol de care minerii sunt perfect conştienţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor