Donaţie din partea Elveţiei: Moldova beneficiază de echipamente auxiliare şi consumabile pentru diagnosticarea cazurilor de COVID-19

(gov.md)

Elveţia se numără printre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova, a menţionat Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS). Astfel, pe parcursul acestei săptămâni, cele trei laboratoare regionale ale Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Bălţi, Chişinău şi Cahul au fost dotate cu echipamente auxiliare, consumabile pentru continuarea şi extinderea activităţilor de diagnostic a cazurilor de COVID-19, din sursele proiectului „Viaţă Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanţat de Biroul de cooperare al Elveţiei şi realizat de Institutul Elveţiei Tropical şi de Sănătate Publică.

„Pentru efectuarea examenelor de control şi diagnostic a infecţiei cu SARS-Cov-2 (COVID-19) au fost donate: 6 mini centrifugi pentru 24 de tuburi şi 2 pentru procesarea reacţiei de polimerizare în lanţ, 6 vortexuri pentru agitarea probelor în procesul de izolare a acizilor nucleici ARN, 6 termoblocuri pentru incubarea a 24 de probe şi agitarea lor simultană, kituri de calibrare a echipamentelor de amplificare şi tulpini de referinţă pentru asigurarea calităţii investigaţiilor pentru detectarea virusului SARS-cov-2, seturi de consumabile pentru procesarea reacţiei de polimerizare în lanţ, 20 de genţi frigorifice pentru asigurarea condiţiilor de transportare a probelor pentru analize”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Achiziţia pentru fortificarea laboratoarelor ANSP a fost în sumă de 46 mii franci elveţieni ori 840 mii lei moldoveneşti şi a fost donată în loturi pe parcursul lunii august 2020.

Potrivit secretarului de stat în domeniul de sănătate publică, MSMPS Constantin Rîmiş, Ministerul Sănătăţii este recunoscător pentru donaţiile Elveţiei, în special pentru fortificarea capacităţii de laborator. În timpul pandemiei de coronavirus, cel mai important lucru s-a dovedit a fi solidaritatea între ţări, a menţionat acesta, adăugând că acest gest din partea Elveţiei demonstrează încă odată prietenia dintre cele două state.

Pentru sistemul de sănătate, donaţia din partea Elveţiei este un suport care asigură fluxul continuu al etapelor diagnosticului de laborator şi de fortificare a capacităţilor tehnice a serviciului ANSP, inclusiv în regiunile de nord şi sud ale Moldovei. Consumabilele sunt compatibile cu echipamentul existent, ceea ce uşurează munca laboranţilor prin efectuarea unui număr mai mare de probe simultan, se mai arată în comunicat.

Potrivit specialiştilor ANSP, echipamentele auxiliare, consumabilele donate vor dubla numărul de probe până la 800 zilnic în laboratorul central din Chişinău şi câte 300 de probe zilnic în fiecare dintre laboratoarele din Bălţi şi Cahul.

Menţionăm că numărul persoanelor infectate până în prezent cu virusul Wuhan a ajuns în Republica Moldova la 44.361 cazuri, dintre care 10470 cazuri sunt active. 4360 lucrători medicali s-au infectat până la acest moment cu coronavirus, iar 1159 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza infecţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe