Donald Tusk critică poziţia “împăciuitoare” a lui Mogherini faţă deRusia
focus
alte articole
Figuri senioare din Uniunea Europeană au declarat că vor lua în calcul o serie de noi sancţiuni împotriva Rusiei datorită violenţelor care au avut loc în weekend în estul Ucrainei. Unul dintre politicienii UE a criticat eforturile de “împăciuire” a Moscovei.
Acea remarcă făcută pe Twitter de Donald Tusk, fostul premier polonez care acum prezidează summituri ale liderilor UE, a folosit un limbaj ce aduce aminte de ajunul celui de-al Doilea Război Mondial. Tusk l-a condamnat puternic pe liderul rus Vladimir Putin şi a criticat recentele discuţii UE cu privire la o posibilă uşurare a sancţiunilor împotriva Rusiei.
“Din nou, împăciuirea încurajează agresorul să comită acte de violenţă şi mai mari. Este timpul să ne intensificăm politica pe baza unor dovezi clare, şi nu pe iluzii”, a scris Tusk pe contul său de Twitter, după o discuţie la telefon cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko asupra unui posibil răspuns la atacul de sâmbătă din oraşul Mariupol.
Remarca a arătat că Tusk, care a devenit luna trecută preşedinte al Consiliului European, se îndepărtează de abordarea discretă a predecesorului său belgian şi pare că se raliază unei abordări dure cu privire la Rusia.
Tusk, care a fost un spin în coastele Rusiei pe vremea când era premier al Poloniei, a făcut aceste remarci în momentul în care Letonia, care acum conduce Consiliul UE, a avertizat că s-ar putea lua noi sancţiuni împotriva Kremlinului şi a cerut o întâlnire de urgenţă a miniştrilor UE de externe.
Şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini a răspuns pe Twitter că lucrează în vederea rezolvării acestei situaţii. Criticată săptămâna trecută pentru întocmirea unui plan în vederea îmbunătăţirii relaţiilor cu Rusia, Mogherini a declarat că violenţele vor duce fără niciun dubiu la alte violenţe şi la o deteriorare şi mai puternică a relaţiilor dintre UE şi Rusia.
Ministerul leton de externe Edgars Rinkēvičs, care a încercat să reînvie un armistiţiu între taberele războinice din estul Ucrainei asupra căruia s-a căzut de acord în 5 septembrie 2014 la Minsk, a declarat: “Atacul separatist asupra oraşului Mariupol reprezintă o încălcare a acordului de la Minsk”, a scris el pe Twitter. “Rusia este complet responsabilă pentru oprirea acestor atacuri, altfel o aşteaptă o izolare mai mare şi sancţiuni suplimentare”.
Totuşi, cele 28 de state UE au fost divizate cu privire la situaţia sancţiunilor şi nu este clar dacă va exista un consens pentru aplicarea de noi sancţiuni. Rolul lui Tusk este, parţial, acela de a canaliza astfel de decizii din partea liderilor UE.
Întrebat dacă face o legătură între “împăciuirea” Rusiei cu cea a Germaniei naziste, un purtător de cuvânt al lui Tusk a declarat: “Tweet-ul era o reacţie la cea mai recentă intensificare a luptelor ... Intensificarea arată, din păcate, că politica noastră nu a fost eficientă şi nu şi-a atins ţelul, adică o soluţie paşnică şi politică.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.