Donald Trump anunţă că Tailanda şi Cambodgia au fost de acord cu discuţii "imediate" privind un armistiţiu

După două zile de confruntări sângeroase la graniţă, Cambodgia cere încetarea imediată şi necondiţionată a focului cu Tailanda, 26 iulie 2025. (X - screenshot)
Redacţia
27.07.2025

Tailanda şi Cambodgia au fost de acord să „se întâlnească imediat” pentru a conveni un armistiţiu, potrivit lui Donald Trump, care a vorbit cu liderii ambelor ţări în încercarea de a pune capăt confruntărilor ce continuă pentru a treia zi consecutiv, informează The Guardian.

„Ambele părţi caută un armistiţiu şi o pace imediată”, a declarat Trump în postări pe reţelele sociale, adăugând că nu va negocia un acord comercial cu niciuna dintre părţi până când luptele nu se vor opri.

Peste 150.000 de persoane au fost strămutate din cazua confruntărilor considerate drept cele mai sângeroase din ultimul deceniu între aceste ţări vecine, şi care au provocat cel puţin 10 morţi în Tailanda şi 13 în Cambodgia.

Confruntările s-au extins de-a lungul graniţei sâmbătă, izbucnind pentru prima dată în provincia tailandeză de coastă Trat şi în provincia Pursat din Cambodgia, la peste 100 km de alte zone de conflict de-a lungul frontierei disputate.

„Tocmai am vorbit cu prim-ministrul Cambodgiei în legătură cu oprirea războiului cu Tailanda. Încerc să simplific o situaţie complexă!”, a scris Trump, sâmbătă, pe Truth Social.

Câteva minute mai târziu, a scris din nou: „Tocmai am vorbit cu prim-ministrul interimar al Tailandei, şi a fost o conversaţie foarte bună. Tailanda, la fel ca şi Cambodgia, doreşte un armistiţiu imediat şi PACE. Voi transmite acum acest mesaj înapoi premierului Cambodgiei.”

Trump a adăugat într-o postare ulterioară că ambele părţi au fost de acord „să se întâlnească imediat” pentru a conveni un armistiţiu.

„De asemenea, doresc să revină la ‘masa negocierilor comerciale’ cu Statele Unite, ceea ce noi considerăm că este nepotrivit până când luptele nu SE OPRESC”, a menţionat el.

Atât Cambodgia, cât şi Tailanda se confruntă cu perspectiva unui tarif american de 36% începând cu 1 august.

Apelurile internaţionale pentru o încetare a focului au crescut de când o dispută de lungă durată la graniţa dintre cele două ţări a escaladat joi în lupte intense, cu artilerie grea şi atacuri aeriene.

Secretarul general al ONU a cerut „cea mai mare reţinere”, în timp ce Malaezia, care prezidează blocul regional din care fac parte ambele ţări, a îndemnat părţile să se retragă şi s-a oferit să medieze. China şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la evoluţiile din teren.

Ambasadorul Cambodgiei la ONU, Chhea Keo, a declarat vineri că ţara sa a cerut un „armistiţiu imediat – necondiţionat”, în urma unei reuniuni de urgenţă desfăşurate cu uşile închise vineri seara la New York. Cherdchai Chaivaivid, trimisul Tailandei la ONU, a cerut Cambodgiei „să înceteze imediat toate ostilităţile şi actele de agresiune şi să reia dialogul cu bună-credinţă”.

Sâmbătă dimineaţă, Ministerul Apărării Naţionale al Cambodgiei a acuzat Tailanda că a tras cinci obuze de artilerie grea în mai multe locaţii din provincia Pursat, pe partea sudică a frontierei comune, afirmând că condamnă un astfel de „act de agresiune neprovocat şi premeditat”.

Tailanda a acuzat Cambodgia că a iniţiat un atac în provincia vecină Trat şi a spus că forţele navale tailandeze au reuşit să respingă cu succes „incursiunea” până la ora 5:40 dimineaţa.

Dispută veche de mai bine de un secol

Disputa de graniţă dintre Cambodgia şi Tailanda datează de mai bine de un secol, de la neînţelegeri privind hărţi din perioada colonială. Tensiunile au fost mari încă din luna mai, când un soldat cambodgian a fost ucis într-un scurt schimb de focuri, dar au escaladat şi mai mult în această săptămână, când soldaţi tailandezi au fost răniţi de mine antipersonal, despre care oficialii tailandezi au afirmat că fuseseră plantate recent – o acuzaţie pe care Cambodgia a negat-o.

Tailanda a reacţionat prin rechemarea ambasadorului său din Cambodgia şi prin anunţarea expulzării ambasadorului cambodgian din Bangkok, iar joi dimineaţă au izbucnit lupte în mai multe puncte de-a lungul frontierei. Ambele părţi s-au acuzat reciproc că au deschis primele focul şi că încalcă normele internaţionale.

În Tailanda, 20 de persoane au fost ucise, inclusiv 13 civili şi 7 soldaţi, în timp ce 29 de soldaţi şi 30 de civili au fost răniţi. În Cambodgia, oficialii au raportat alte 12 decese, cinci soldaţi şi opt civili, ridicând bilanţul morţilor la 13.

Peste 138.000 de persoane au fost evacuate din regiunile de frontieră ale Tailandei, a declarat Ministerul Sănătăţii, familiile fiind adăpostite în temple, şcoli şi centre municipale. Autorităţile cambodgiene au declarat că peste 23.000 de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră.

Anterior, prim-ministrul interimar tailandez Phumtham Wechayachai a avertizat că, dacă situaţia escaladează, „ar putea degenera într-un război”.

„Deocamdată, este limitată la confruntări”, a spus el reporterilor la Bangkok, adăugând că Tailanda ia măsuri pentru „a ne proteja teritoriul şi suveranitatea naţională”.

Ambele ţări au aruncat vina una asupra alteia pentru confruntări. Tailanda a acuzat Cambodgia că a vizat infrastructura civilă, inclusiv un spital lovit de obuze şi o benzinărie lovită de cel puţin o rachetă. Cambodgia a acuzat Tailanda că a folosit muniţie cu dispersie.

Zeci de kilometri din mai multe zone de-a lungul celor 800 km de frontieră sunt contestaţi. Luptele au izbucnit anterior între 2008 şi 2011, soldându-se cu cel puţin 28 de morţi şi zeci de mii de persoane strămutate.

Cel mai recent conflict a fost exacerbat de o dispută izbucnită între taţii prim-miniştrilor Cambodgiei şi Tailandei. Hun Sen, un lider autoritar care a predat puterea fiului său, Hun Manet, în 2023, şi fostul lider populist tailandez Thaksin Shinawatra, a cărui fiică, Paetongtarn Shinawatra, a devenit prim-ministru în 2024, rămân amândoi extrem de influenţi în ţările lor. Odinioară consideraţi prieteni apropiaţi, aceştia sunt acum implicaţi într-o dispută acerbă, schimbând insulte, ameninţări şi acuzaţii pe reţelele sociale.

Thaksin a vizitat Ubon Ratchathani, în nord-estul Tailandei, sâmbătă dimineaţă şi a negat că disputa dintre familii ar fi cauza confruntărilor, potrivit unor relatări din presa locală. El a condamnat acţiunile Cambodgiei ca fiind „revoltătoare” şi a spus că atacurile din partea tailandeză au urmat protocoale stricte şi au vizat exclusiv obiective militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor