UE trebuie să elaboreze o strategie bazată pe adevăratele valori, nu pe interese economice (opozant belarus)

Liderul opoziţiei din Bielorusia şi fost candidat în alegerile prezidenţiale, Andrei Sannikov, în Minsk
Liderul opoziţiei din Bielorusia şi fost candidat în alegerile prezidenţiale, Andrei Sannikov, în Minsk (VICTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.07.2013

'Europa pierde în Republica Belarus lupta pentru valorile sale', declară, într-un interviu acordat cotidianului german Tagesspiegel şi preluat de Inopressa.ru, cunoscutul opozant belarus şi fost deţinut politic Andrei Sannikov, eliberat în urmă cu un an şi aflat în prezent la Londra.

În opinia lui Sannikov, Uniunea Europeană (UE) ar trebui să se gândească mai mult nu la interesele comerciale pe care le are în Belarus, ci la ceea ce se întâmplă în ţară, la faptul că 'dictatorul Aleksandr Lukaşenko nici măcar nu se gândeşte să iniţieze vreo liberalizare'. Opozantul belarus avansează presupunerea că 'îmbunătăţirea relaţiilor cu dictatura din Minsk este exclusiv în interesele reprezentanţilor cercurilor economice'.

De asemenea, Sannikov acuză UE de lipsa logicii. 'Se ştie că după demonstraţiile în masă din decembrie 2010, UE a introdus sancţiuni care au fost ridicate deja la începutul lui 2012, în pofida faptului că situaţia cu drepturile omului din Republica Belarus chiar s-a înrăutăţit', afirmă opozantul.

Potrivit interlocutorului ziarului german, 'Europa are suficiente posibilităţi pentru a influenţa situaţia din Belarus'. 'UE ar trebui să-şi amintească în sfârşit de valorile sale şi să înceapă să sprijine în mod consecvent mişcarea democratică şi pe cetăţenii din Belarus, ea trebuie să elaboreze o strategie care să se bazeze pe adevăratele valori europene, nu pe interese economice', subliniază Sannikov.

Cererile UE ca Minskul să-i elibereze pe deţinuţii politici 'nu interesează pe nimeni', consideră opozantul, iar în loc de aceasta 'ar trebui înlesnit regimul de vize pentru belaruşii tineri'.

Nu în ultimul rând, Andrei Sannikov îndeamnă Europa să sprijine rudele şi pe membrii familiilor deţinuţilor politici, precum şi mass-media independente din Belarus. 'Flirtul cu un dictator nu va rezolva problemele noastre', a subliniat opozantul belarus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor