'Celor mai mulţi ruşi le place să aibă drepturi şi ca acestea să fie apărate' (raportor APCE)

(photos.com)

Andreas Gross, autorul recent publicatului raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la cazul Magnitski, a efectuat zilele trecute o vizită în Rusia, în scopul adunării de materiale pentru un nou raport de monitorizare privind starea democraţiei şi respectarea drepturilor omului în Federaţia Rusă. De concluziile acestui document depinde dacă Rusia va ieşi de sub monitorizarea Consiliului Europei, cum intenţionează.

După cum declară Gross într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, este o impresie falsă că raportul său ar oglindi poziţia lui William Browder (preşedintele fondului Hermitaj Capital, al cărui avocat a fost Magnitski). Fiecare cuvântul al lui Browder a primit confirmare din partea a cel puţin încă unei surse independente, asigură raportorul APCE.

De altfel, potrivit lui Andreas Gross, nimeni dintre medicii sau funcţionarii din închisorile ruse responsabili pentru decesul lui Magnitski nu a dorit să discute cu raportorul, la fel ca şi importanţi funcţionari ruşi, iar acei colaboratori ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi Ministerului de Interne care au acceptat să vorbească au fost destul de închişi şi nu tocmai utili în obţinerea de informaţii, ba dimpotrivă, ar fi încercat să-l inducă în eroare.

Potrivit lui Gross, raportul a fost elaborat în interesul poporului rus, care are dreptul să ştie adevărul.

În raport, Andreas Gross vorbeşte despre 'sancţiuni inteligente' la adresa celor vinovaţi. Întrebat dacă în displace 'lista Magnitski' (listă de oficiali ruşi care nu au dreptul să intre pe teritoriul SUA), raportorul declară că, în primul rând, sancţiunile sunt o tactică primitivă şi neproductivă, iar 'lista Magnitski' aduce cu o răzbunare.

În al doilea rând, oamenii din SUA care au promovat această listă au urmărit propriile obiective politice, iar în al treilea rând, nu americanii sunt cei care trebuie să îndrepte situaţia din Rusia, ci însăşi societatea rusă, opinează Gross.

După cum afirmă raportorul, Consiliul Europei nu are pârghii reale de influenţă asupra Rusiei, se poate doar încerca aflarea adevărului. Autorităţile ruse afirmă că acesta este 'un adevăr din exterior', venit din Occident, iar din interior lucrurile arată altfel. Andreas Gross nu se declară de acord cu asemenea afirmaţii.

În pofida faptului că preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Serghei Narîşkin, plănuieşte să 'scoată Rusia de sub monitorizarea' APCE, pe motiv că şi-ar fi îndeplinit obligaţiile în faţa Consiliului Europei în domeniul democraţiei şi drepturilor omului, Gross subliniază că oficialul rus nu are împuternicirea să decidă în asemenea probleme. Există proceduri de monitorizare şi postmonitorizare ferme, iar deciziile sunt luate prin majoritate de voturi şi trebuie să obţină aprobarea biroului APCE, al cărui membru este chiar Andreas Gross.

Totuşi, raportorul APCE îşi exprimă mulţumirea cu privire la intenţia lui Narîşkin de a veni în toamnă la Strasbourg, pentru a putea fundamenta personal ipoteza conform căreia Rusia şi-a îndeplinit obligaţiile în faţa Consiliului Europei. 'Sunt convins că vor fi discuţii şi dezbateri interesante, deoarece mulţi colegi de-ai mei ar dori să-i pună întrebări lui Narîşkin. Însă, nu sunt deloc convins că toţi (la Strasbourg) vor fi atât de binevoitor ca mine. Problema privind trecerea Rusiei în stadiul de postmonitorizare va fi discutată şi decisă în următorii trei ani', explică raportorul APCE pentru Kommersant.

Din ce în ce mai mulţi oameni din elita rusă afirmă că a fost o greşeală ca Rusia să intre, în anii 1990, în Consiliul Europei, acţiune care ar fi o manifestare de slăbiciune. Aceste atitudini conservatoare se amplifică în condiţiile crizei de identitate şi încercărilor de o dobândi din nou.

Cu toate acestea, subliniază Gross, o bună parte din teritoriul Rusiei se află în Europa şi inclusiv preşedintele Vladimir Putin afirmă permanent că se consideră politician european. 'Atunci când m-am întâlnit, în ianuarie 2000, cu Putin, el mi-a spus că respectă principiile europene fundamentale şi eu nu cred că liderul rus şi-a schimbat opinia. În general, în niciuna dintre cele 26-27 de regiuni ale Rusiei unde am fost, nu am auzit niciodată, de la niciun interlocutor, că nu ar dori să vadă Rusia pe calea europeană de dezvoltare. Celor mai mulţi le place să aibă drepturi şi ca aceste drepturi să fie apărate', conchide raportorul APCE în interviul pentru Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe