Doi miniştri revocaţi din funcţie
alte articole
Alexei Roibu, Ministrul Afacerilor Interne, şi Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, au depus cererile de demisie în baza cărora prim-ministrul Vlad Filat a propus preşedintelui Nicolae Timofti revocarea celor doi din funcţie.
De asemenea, Vlad Filat a propus numirea Maiei Sandu în funcţia de ministru al Educaţiei şi numirea lui Dorin Recean în funcţia de ministru al Afacerilor Interne.
În acest context, marţi, 24 iulie, Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a semnat decretele de revocare din funcţie a ministrului Afacerilor Interne, Alexei Roibu, şi a ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, la propunerea premierului Vlad Filat.
Totodată, şeful statului a semnat decretele de numire în funcţia a noului ministru al Afacerilor Interne si a ministrului al Educaţiei.
Potrivit analistul politic Roman Mihăieş fostul ministru al Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a fost demis pentru că a promovat istoria românilor în programa şcolară.
"Ministrul Şleahtiţchi nici nu a înţeles prea bine ce s-a întâmplat. Dânsul nici nu ştia, probabil nici nu semnase demisia. Este învăluită în mister această demisie, care mai degrabă cred că a fost o demitere. Este clar, însă, că domnul Şleahtiţchi a fost demis pentru istoria românilor, pentru faptul că a avut curaj să pună acest obiect de studiu în programa şcolară. Să vedem cum va reacţiona România, care a susţinut tipărirea manualelor de istorie cu câteva milioane de euro, a susţinut Moldova cu manuale", a declarat Roman Mihăieş.
În acelaşi timp, analistul spune că istoria românilor trebuie să se regăsească în programa şcolară. "Aşteptăm cu îngrijorare deciziile noului ministru al Educaţiei, în special în ceea ce priveşte acest subiect sensibil. Sperăm că istoria românilor va rămâne şi nu va fi înlocuită cu un alt obiect de studiu", a adăugat Mihăieş.
Potrivit liderului PD, Marian Lupu, anumite remanieri trebuiau să aibă loc la Guvern, însă PLDM PL şi PD nu trebuie să se influenţeze reciproc în ceea ce priveşte revocarea din funcţie a unor miniştri.
"Nu eu sau colegii mei din partid le vom spune celor din PLDM sau PL pe cine trebuie să demită. La fel, colegii din Alianţă nu ne vor influenţa pe noi. Fiecare trebuie să îşi facă misiunea pe cont propriu", a declarat Lupu.
De asemenea, liderul democraţilor a reiterat că este necesar ca fiecare formaţiune să facă o evaluare a miniştrilor pentru a putea decide în privinţa remanierilor, explicând: "Pentru început aveam o părere proastă privind remanierile. Totuşi, pentru că miniştrii noştri au fost numiţi în funcţii cu trei ani în urmă, e timpul să facem o evaluare a lucrurilor. Noi suntem pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte evaluarea miniştrilor din PD. În toamnă vom face publice rezultatele acestor aprecieri şi vom spune cine nu îşi are locul în fotoliul pe care îl ocupă şi urmează a fi înlocuit".
Precizăm că fostul ministrul al Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi a fost numit, tot marţi, 24 iulie, prin decret prezidenţial, în funcţia de consilier al preşedintelui pentru probleme de cultură, învăţământ şi ştiinţă.