Doi iranieni împuşcaţi în timpul unor proteste generate de criza de energie electrică

O femeie iraniană trece pe lângă un afiş gigant al fondatorului Republicii Islamice a Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini şi conducătorul suprem, ayatollahul Khamenei Ali la 31 ianuarie 2013 în Teheran. (Atta Kenare / AFP / Getty Images)
A.P.
22.07.2021

Cel puţin două persoane au fost împuşcate după mai multe nopţi de proteste la scară largă generate de o criză gravă de apă din provincia Khuzestan din sud-vestul Iranului.

Regiunea se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani, care a devastat agricultura şi zootehnia şi a lăsat multe mii de case fără apă, în timp ce familiile cer disperate autorităţilor o soluţie.

Al Jazeera relatează că decesele au avut loc pe fondul unor ciocniri cu poliţia: „Doi tineri au fost împuşcaţi şi ucişi în timpul celei de-a doua nopţi de proteste din cauza lipsei de apă în sud-vestul Iranului”, citând rapoartele locale. Oamenii pot fi auziţi în videoclipurile de pe reţelele sociale scandând: „Oamenilor le este sete, vrem apă!”

În weekend, autorităţile iraniene au dat vina pe „oportunişti şi anarhişti” pentru ciocnirile violente, iar guvernatorul regiunii, Omid Sabripour, a declarat presei de stat:

"În timpul mitingului, protestatarii au tras în aer pentru a provoca oamenii, dar, din păcate, unul dintre gloanţe a lovit o persoană prezentă la faţa locului şi a ucis-o".

Protestele au început săptămâna trecută, Al Jazeera observând în continuare că s-au auzit sloganuri extrem de provocatoare - „Moarte dictatorului” şi „Moarte lui Khamenei”.

De-a lungul verii, alte părţi ale Iranului au fost scene ale unor proteste în ceea ce priveşte lipsurile severe de energie electrică, ducând la întreruperi neplanificate şi intermitente - pe care oficialii de la Teheran le-au admis spunând că, în unele cazuri, se datorează în mare parte gestionării defectuoase şi neglijenţei - dând în principal vina pe embargoul impus de SUA.

Atât criza energetică, cât şi cea a apei adâncesc indignarea populaţiei iraniene, în special în timpul unei veri fierbinţi.

Protestele generate de criza de apă au ajuns în mai multe oraşe din sud-vestul bogat în petrol.

Sursa regională de ştiri Iran International a explicat anterior că în această vară consumul de energie al ţării „a depăşit 60.000 de megawatti pe zi, o creştere de peste zece procente faţă de anul trecut, în timp ce producţia de energie electrică a rămas aceeaşi la 50.000-56.000 de megawatti”. Raportul a mai menţionat:

Deoarece energia electrică rămâne subvenţionată şi ieftină, nu există stimulente pentru ca oamenii să limiteze utilizarea acesteia. De asemenea, politica energetică face ca Iranul să aibă numeroşi oameni care minează criptomonede pentru a se îmbogăţi - consumând cantităţi uriaşe de energie în fermele de computere pe care le-au instalat.

În ultimele luni, autorităţile au promis să întrerupă orice operaţiune de minare de criptomonede ilegală, în ciuda faptului că activităţile de acest gen au fost, cu puţin timp în urmă, o modalitate cheie pentru a compensa lovitura severă dată de sancţiunile SUA sub administraţia Trump.

Associated Press a subliniat recent că actuala criză de apă şi cea de electricitate sunt strâns legate: „Ţara se confruntă cu întreruperi continue de câteva săptămâni, cauzate, în parte, de o secetă majoră”. "Precipitaţiile au scăzut cu aproape 50% în ultimul an, rezervele de apă ale barajelor sunt tot mai mici fiind dificil de alimentat ţara", se arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor