Regina Elisabeta a II-a împlineşte 62 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. (Chris Jackson / Getty Images)

Regina Elisabeta a II-a împlineşte joi 62 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii după moartea subită a tatălui său, George al VI-lea, la 6 februarie 1952, deşi ea a fost încoronată oficial un an mai târziu, informează joi agenţia EFE.

Potrivit surselor Palatului Buckingham, suverana - care anul trecut a sărbătorit 60 de ani de la încoronare (2 iunie 1953), iar în 2012 - spectaculosul său Jubileu de Diamant - nu prevede să celebreze în mod special această aniversare. Elisabeta a II-a, acum în vârstă de 87 de ani, a moştenit tronul când avea 25 de ani, la moartea tatălui ei şi la întoarcerea dintr-o călătorie în Kenya alături de soţul ei, Ducele Philip de Edimburgh.

George al VI-lea a fost încoronat în 1936, după abdicarea subită a fratelui său, Edward al VIII-lea, care se îndrăgostise de o americancă divorţată, fapt ce a făcut din Elisabeta prinţesă moştenitoare când avea doar 10 ani.

Elisabeta a II-a, regină a 16 state cu o populaţie de 140 de milioane de locuitori, a sărbătorit în 2012 Jubileul de Diamant (60 de ani de domnie), cu patru zile de festivităţi şi sărbători populare, care au confirmat-o drept unul din cei mai respectaţi şefi de stat din istoria ţării.

În 2013, aniversarea încoronării a fost marcată mai solemn, cu o ceremonie la care au participat importanţi oameni politici şi lideri internaţionali, desfăşurată la Catedrala Westminster din Londra - lăcaşul anglican unde au fost încoronaţi din 1066 regi şi regine. Elisabeta a II-a este suverana cu cei mai mulţi ani de domnie - după regina Victoria, care a stat pe tron 64 de ani.

În ultimul an, familia regală britanică a sărbătorit mai multe evenimente importante, între care naşterea, la 22 iulie, a fiului ducesei de Cambrige şi a prinţului William, prinţul George, strănepotul reginei şi al treilea în ordinea succesiunii la tron.

Deşi starea ei de sănătate este bună, Elisabeta a II-a şi-a delegat ultimele angajamente oficiale, mai ales deplasările în străinătate, fiului ei mai mare şi moştenitor al tronului, prinţul Charles, căsătorit cu Camilla Parker Bowles.

Totuşi, anul acesta, regina are prevăzute două vizite în Europa: în aprilie la Roma, unde va fi primită de Papa Francisc, şi în iunie în Franţa, pentru aniversarea a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, în cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul domniei sale, Elisabeta a II-a a efectuat peste 260 de vizite în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe