Dodon: S-a găsit consens pe legea ONG-urilor / Sergiu Litvinenco: Un nou "artificiu" juridic de la marii jurişti ai PSRM

Sergiu Litvinenco, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
09.06.2020

Deşi anterior s-a declarat total împotriva votării în lectura a doua a legii ONG-urilor, preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a menţionat că în urma discuţiilor de marţi, 9 iunie, cu prim-ministrul Ion Chicu şi preşedintele Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, au găsit un „consens pentru modificarea unor articole care ar permite să minimizăm riscurile de implicare a forţelor externe în politica internă a Republicii Moldova”.

În acest context, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a menţionat că ar fi neclar cum „se pot modifica articole” în condiţiile în care Comisia juridică a aprobat deja raportul final cu privire la proiectul respectiv.

Mai mult decât atât, Litvinenco a menţionat că ar trebui să ne aşteptăm probabil la un nou „artificiu” juridic de la marii jurişti ai PSRM-ului.

Pe de altă parte, a adăugat deputatul PAS, „nu ştiu unde au găsit ei ʻriscuri de implicare a forţelor externe în politica internă a Republicii Moldovaʼ. Care articol la concret prevede posibilitatea ipotetică a unei atare situaţii? De vorbit au tot vorbit de asta, dar când îi întrebai la concret ce îi deranjează – nu puteau răspunde. Şi nici propuneri de amendare nu au prezentat”.

Totodată, Litvinenco se mai întreabă dacă fundaţiile vor primi vreo „derogare” de la aplicarea legii în situaţia în care aceasta intră în vigoare la momentul publicării sau se va insista, aşa cum a propus deputatul socialist Vasile Bolea, punerea ei în aplicare după alegerile prezidenţiale?

Precizăm că noua lege a ONG-urilor va reglementa cadrul juridic al organizaţiilor necomerciale prin care se propune simplificarea procedurilor de înregistrare şi activitate a acestora, prin racordarea la cele mai bune practici internaţionale privind libertatea de asociere.

Proiectul urmează a fi dezbătut în lectura finală, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului din această săptămână. Adoptarea legii cu privire la ONG-uri este ultima condiţie pentru Legislativ în vederea obţinerii tranşei a doua din asistenţa macrofinanciară UE în valoarea aproximativă de 600 de milioane de lei, echivalentul a 30 milioane euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor