Dodon nemulţumit de votul de peste hotare: Diaspora reprezintă, la modul real, un electorat paralel al Republicii Moldova
alte articole
Revenit luni, 2 noiembrie, pentru scurt timp din concediu, după finalizarea primului tur de scrutin, în care s-a plasat pe locul doi, actualul preşedinte în exerciţiu, Igor Dodon, a anunţat că „de mâine revin iarăşi în campania electorală, aşa cum ne dictează şi rezultatele primului tur”.
Cu privire la alegeri, Dodon a ţinut să mulţumească tuturor cetăţenilor care i-au oferit votul şi, în general, tuturor cetăţenilor care şi-au făcut datoria civică şi au participat la votare.
„Desigur că ar fi fost bine dacă mai multă lume ar fi ieşit la vot, pentru a defini cât mai clar voinţa poporului Moldovei. Dar sper că o asemenea mobilizare se va realiza în turul 2, pe 15 noiembrie.
În al doilea rând, vreau să felicit contracandidatul de pe dreapta, doamna Maia Sandu, care a trecut în turul 2 cu un rezultat bun. Nouă, ambilor, ne revine să continuăm împreună lupta electorală, timp de încă două săptămâni. Ne vom întâlni şi la dezbateri televizate”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook, adăugând că după patru ani, istoria se repetă.
Mai mult decât atât, nemulţumirea şi mai mare a lui Dodon vine după numărarea voturilor din diasporă, care în cea mai mare parte, cu peste 70 la sută, a susţinut-o pe Maia Sandu.
„Noi cu toţii am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri şi putem spune că diaspora reprezintă, la modul real, un electorat paralel al Republicii Moldova.
Acest electorat are propria viziune şi propriile preferinţe politice şi în mare parte aceste preferinţe ale diasporei se deosebesc, se află în disonanţă cu preferinţele populaţiei majoritare care locuieşte şi munceşte acasă, în Moldova. Aşa arată rezultatul votului. E şi aceasta o realitate a democraţiei”, se mai arată în postarea lui Dodon.
Pe de altă parte, acesta a ţinut să remarce păstrarea proporţiei generale a voturilor electoratului de stânga faţă de electoratul de dreaptă. Făcând referire la cele 16% ale lui Renato Usatîi, Dodon a menţionat că cifrele arată că, însumat, electoratul de stânga deţine aproape 55-60%, iar restul revine electoratului de dreapta.
Precizăm că duminică, 1 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidenţiale. Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală, în turul doi de scrutin au ieşit Maia Sandu cu 36,16% şi Igor Dodon, pe locul doi, cu 32,61%.