Directorul OMS anunţă că se autoizolează

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (FABRICE COFFRINI / GETTY Images)

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, se plasează singur în carantină după ce a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv pentru COVID-19. Într-o postare pe Twitter, duminică târziu, reprezentantul OMS a spus că se simte bine şi că nu are simptome.

"Am fost identificat ca fiind un contact al unei persoane care a fost testată pozitivă la # COVID19. Sunt bine şi fără simptome, dar mă voi autoplasa în carantină în următoarele zile, în conformitate cu protocoalele @WHO, şi lucrez de acasă", a precizat el, adăugând că „este extrem de important ca toţi să respectăm îndrumările privind sănătatea”.

Ghebreyesus a înfuriat liderii internaţionali, cu precădere din SUA şi Australia, în luna ianuarie, când, pe fondul izbucnirii pandemiei, repeta propaganda Partidului Comunist Chinez, susţinând că boala nu se transmite de la om la om şi cerând guvernelor să ţină graniţele deschise şi să menţină fluxul de călători din China. La vremea respectivă Taiwanul atrăsese deja atenţia OMS că boala este transmisibilă şi foarte infecţioasă, iar autorităţile comuniste erau deja la curent cu detaliile şi începuseră o campanie vastă de intimidare şi reducere la tăcere a avertizorilor care vorbeau despre epidemia de pneumonie ciudată care lovise oraşul Wuhan.

Duminică, Ghebreyesus a criticat o schimbare rapidă a administraţiei Trump de la o strategie de izolare la tratarea şi gestionarea bolii, scriind „Aşa vom sparge lanţurile de transmisie # COVID19, vom suprima virusul şi vom proteja sistemele de sănătate”.

Pentru modul în care Ghebreyesus a administrat pandemia, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, l-a acuzat de serviciu în solda Chinei, criticându-l vehement şi repetat. Donald Trump a anunţat că retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.