DOCUMENTAR - Relaţiile dintre România şi Polonia în timpul mandatului lui Kaczynski

Preşedintele Traian Băsescu. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2012

Preşedintele Traian Băsescu a participat la funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski, iar în România a fost decretat doliu naţional în memoria victimelor tragediei ce a marcat Polonia, o ţară prietenă, cu care România are numeroase puncte comune.

Preşedinţii Lech Kaczynski şi Traian Băsescu au semnat în octombrie 2009, la Bucureşti, Parteneriatul strategic care presupune cooperarea între cele două ţări în domenii precum securitate, energie şi dezvoltare durabilă, agricultură, transporturi, dezvoltare regională.

România şi Polonia, ambele ţări cu mari suprafeţe agricole, recent integrate în UE, au poziţii comune în privinţa a numeroase teme europene, de la apărare şi securitatea energetică şi până la schimbările climatice şi integrarea vecinilor estici, între care Republica Moldova.

În martie 2009, când a fost la Varşovia, preşedintele Băsescu spunea că a discutat cu omologul său polonez şi despre situaţia crizei economice globale, constatând "similitudini" din acest punct de vedere între cele două ţări. Traian Băsescu a precizat că în cursul convorbirii oficiale cu preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a fost abordată şi problema energiei, concluzia fiind că "proiectele europene, fie că e vorba de proiectul de interes pentru Polonia, fie de Nabucco, sunt prioritare".

Preşedintele României declara, de asemenea, că s-a înţeles cu omologul său polonez în privinţa susţinerii apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, precum şi asupra acordării unui sprijin Ucrainei "în drumul său către Europa".

În ceea ce priveşte politica agricolă la nivelul UE, şeful statului a afirmat că punctul său de vedere a coincis cu cel al lui Kaczynski, anume ca pentru bugetul Uniunii care va fi votat în 2013 să se susţină continuarea unei politici care "să garanteze buna producţie agricolă" ale celor două ţări.

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Wojciech Zajaczkowski, afirma în martie 2010, într-un interviu pentru NewsIn, că preşedintele Lech Kaczynski a identificat trei sau patru domenii de cooperare, de interes comun între Polonia şi România. "Suntem noi ţări membre, avem probleme economice şi sociale foarte asemănătoare, în consecinţă în cadrul UE suntem interesaţi de o politică care să ia în considerare nevoile acestei părţi a continentului", spunea didplomatul.

"În condiţiile în care Polonia şi România sunt două dintre cele mai mari ţări din Europa Centrală, cooperarea dintre Varşovia şi Bucureşti trebuie să dea rezultate pozitive pentru toţi. În plus, această cooperare poate să aducă valoare adăugată politicii europene. Avem frontiere cu Europa de Est, cu Ucraina, Republica Moldova, cu Rusia, în cazul Poloniei, ceea ce este semnificativ pentru UE", adăuga el.

"Pentru Polonia, ca şi pentru România, este important să păstrăm Politica Agricolă Comună (PAC), politica de coeziune, este important, de asemenea, să avem o poziţie rezonabilă luând în considerare realităţile economice. Sunt probleme în care trebuie să cooperăm în cadrul UE", menţiona ambasadorul Poloniei la Bucureşti.

Wojciech Zajaczkowski mai declara că un al treilea domeniu de cooperare în cadrul Parteneriatului strategic dintre Polonia şi România este Europa de Est. “România şi Polonia au vecini est-europeni şi sunt interesate mai mult ca ceilalţi de succesul, de progresul reformelor în Ucraina, Republica Moldova, deoarece, dacă vecinii noştri au probleme economice, sociale, aceasta influenţează situaţia noastră. Polonia şi România sunt interesate de o deschidere a Europei în privinţa ţărilor din Est", a punctat diplomatul polonez în interviul pentru NewsIn.

În ultimii ani, Polonia şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen. De asemenea, Varşovia şi Bucureştiul au insistat pentru ca ţările din afara zonei euro să participe la tratatul de guvernanţă fiscală al UE.

Într-un discurs rostit în martie în Parlament, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că România este un partener cheie al Poloniei, care o va invita la o serie de proiecte, inclusiv cele coordonate cu Grupul de la Vişegrad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor