DOCUMENTAR: Marile date ale mandatului lui Medvedev la Kremlin
alte articole
Mandatul lui Dmitri Medvedev la preşedinţie a fost marcat de războiul din Georgia şi de criza economică mondială, relatează BBC News, care prezintă principalele evenimente din cei patru ani petrecuţi de el la Kremlin.
2008:
- martie - Dmitri Medvedev câştigă alegerile prezidenţiale.
- aprilie - Tensiunile dintre Moscova şi Tbilisi privind regiunea separatistă georgiană Abhazia iau amploare.
- mai - Dmitri Medvedev este învestit în funcţie, iar predecesorul său, Vladimir Putin, devine premier.
- august - Tensiunile dintre Rusia şi Georgia duc la un conflict militar, după ce trupele georgiene atacă forţele separatiste din Osetia de Sud. Rusia spune că cetăţenii săi sunt atacaţi şi trimite mii de militari în Osetia de Sud, respingând asaltul forţelor georgiene. De asemenea, lansează raiduri aeriene în alte zone ale fostei republici sovietice şi îşi trimite trupele către Tbilisi.
După mai mult de o săptămână de lupte, cele două părţi semnează un acord mediat de Franţa. Rusia îşi retrage trupele combatante de pe teritoriul georgian.
- septembrie - Medvedev recunoaşte oficial independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, decizie criticată de Occident şi de Georgia.
- septembrie - octombrie - Bursa din Moscova se prăbuşeşte, iar Rusia este afectată de criza financiară mondială şi de scăderea preţului petrolului.
- octombrie - Parlamentul rus aprobă un pachet de măsuri în valoare de 68 de miliarde de dolari, menit să ajute băncile să facă faţă crizei globale.
- Un tribunal din Moscova respinge o serie de pretenţii fiscale vizând British Council, impuse în contextul tensiunilor cu Marea Britanie generate de moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, în 2006.
- noiembrie - În primul său discurs anual despre starea naţiunii, Medvedev anunţă că Moscova va desfăşura rachete cu rază scurtă de acţiune la Kaliningrad, pentru a contracara planul american de scut antirachetă.
- Parlamentul aprobă un proiect de lege care prelungeşte mandatul următorului preşedinte de la patru la şase ani.
2009:
- ianuarie - Rusia suspendă livrările de gaz către Ucraina, în urma unui diferend privind preţul gazului şi facturile. Livrările către Europa de Sud-Est sunt perturbate timp de mai multe săptămâni.
- Armata rusă anunţă că îşi suspendă planurile de a desfăşura rachete cu rază scurtă de acţiune în enclava Kaliningrad, în replică la ceea ce descrie drept schimbarea de atitudine a SUA.
- aprilie - Rusia pune capăt "operaţiunii antiterorism" care vizează rebelii din Cecenia, la o lună după ce preşedintele Medvedev a spus că viaţa în republica federală s-a "normalizat în mare parte".
- iulie - Preşedintele Medvedev şi Barack Obama, aflat în prima sa vizită oficială la Moscova, ajung la un acord pentru reducerea stocurilor de arme nucleare ale ţărilor lor, în cadrul unui tratat ce urmează să înlocuiască START 1, semnat în 1991.
- septembrie - Preşedintele Medvedev salută decizia SUA de a renunţa la instalarea de baze în Polonia şi Cehia în cadrul scutului antirachetă.
- octombrie - Partidele de opoziţie acuză autorităţile de fraude electorale, după ce partidul de la guvernare, Rusia Unită, a câştigat detaşat.
- noiembrie - Zeci de persoane îşi pierd viaţa într-un atentat ce vizează trenul expres Moscova-Sankt Petersburg.
2010:
- martie - 39 de persoane îşi pierd viaţa şi alte peste 60 sunt rănite în două atentate sinucigaşe vizând metroul din Moscova. Guvernul acuză militanţii musulmani din Caucazul de Nord.
- aprilie - Preşedintele Medvedev semnează un nou acord pentru reducerea arsenalului strategic cu omologul său american Barack Obama. Noul START prevede că cei doi foşti inamici din timpul Războiului Rece trebuie să reducă numărul armelor nucleare desfăşurate cu circa 30%.
- iunie - Preşedinţii Medvedev şi Obama marchează îmbunătăţirea relaţiilor cu ocazia primei vizite a liderului rus la Casa Albă. Obama anunţă că SUA vor susţine aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, iar Moscova va permite Washingtonului să reia exporturile de carne de pui.
- Premierul Vladimir Putin îşi exprimă speranţa că scandalul a 10 spioni ruşi arestaţi în SUA nu va afecta relaţiile dintre cele două ţări.
- iulie - O uniune vamală între Rusia, Belarus şi Kazahstan intră în vigoare, în pofida plângerilor Belarusului.
- august - O serie de incendii de vegetaţie, provocate de caniculă, provoacă moartea a zeci de persoane. Rusia - în 2009 al treilea exportator de grâu din lume - impune o restricţie privind exporturile de cereale, ceea ce duce la creşterea preţului pe piaţa mondială.
- septembrie - Premierul Putin sugerează că ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2012.
- Rusia şi Norvegia semnează un acord pentru delimitarea graniţei maritime din Marea Arctică, deschizând astfel calea pentru exploatarea zăcămintelor de gaz şi petrol din zonă.
- octombrie - Medvedev îl demite pe primarul Moscovei, Iuri Lujkov, după săptămâni de critici din partea Kremlinului. Lujkov era în funcţie din 1992.
- decembrie - Fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, aflat deja în închisoare pentru evaziune fiscală, este găsit vinovat de deturnare de fonduri şi spălare de bani. Criticii spun că procesul este motivat politic.
2011:
- ianuarie - Un atentat sinucigaş comis pe aeroportul Domodedovo din Moscova provoacă moartea a cel puţin 35 de persoane şi rănirea altor 100. Liderul militant cecen Doku Umarov revendică atacul.
- septembrie - Vladimir Putin este declarat candidatul Rusiei Unite la alegerile prezidenţiale din martie 2012.
- octombrie - Uniunea Europeană invită oficial Rusia să ia parte la misiunile către Marte, din 2016 şi 2018, pentru a ajuta la finanţarea lor.
- noiembrie - Georgia şi Rusia semnează un acord comercial negociat de Elveţia, care îi permite Moscovei să adere la Organizaţia Mondială a Comerţului.
- decembrie - Alegeri legislative, în urma cărora Rusia Unită pierde o parte din mandatele din Duma de Stat, dar îşi menţine majoritatea simplă. Zeci de mii de persoane ies în stradă pentru a protesta faţă de presupusele fraude.
2012:
- ianuarie - Personalităţi culturale şi bloggeri formează Liga Alegătorilor, o mişcare care vizează să prevină fraudele la alegerile prezidenţiale din martie.