NATO şi Rusia nu s-au convins reciproc (revista presei)

Moscova a făcut pentru prima dată publice argumente incontestabile, din punctul ei de vedere, că sistemul american antirachetă în desfăşurare în Europa ameninţă forţele nucleare ruseşti, titrează cotidianele moscovite de vineri, menţionând că evenimentul a avut loc la o conferinţă internaţională organizată de Ministerul rus al Apărării.
Epoch Times România
04.05.2012

Moscova a făcut pentru prima dată publice argumente incontestabile, din punctul ei de vedere, că sistemul american antirachetă în desfăşurare în Europa ameninţă forţele nucleare ruseşti, titrează cotidianele moscovite de vineri, menţionând că evenimentul a avut loc la o conferinţă internaţională organizată de Ministerul rus al Apărării.

Sensul acestei reuniuni, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor militare din 50 de state, era de a diminua neîncrederea între Rusia şi Occident în problema apărării antirachetă. Dar Moscova nu a reuşit să îndeplinească această misiune, concluzionează ziarul Kommersant. Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a calificat drept 'neconvingătoare' prezentarea Federaţiei Ruse. Iar şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, a ameninţat că, dacă îngrijorările Moscovei nu vor fi luate în seamă, ea poate recurge la un atac preventiv asupra sistemului de apărare antirachetă al NATO.

Rusia este gata să lovească prima scutul antibalistic, titrează Komsomolskaia Pravda. Negocierile dintre Rusia şi NATO pe tema apărării antirachetă nu au depăşit impasul. Conferinţa avea menierea să apropie părţile, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ca şi înainte a fost un dialog al surdului cu mutul, constată tabloidul rusesc. Pe de altă parte, şeful direcţiei de cooperare militară internaţională a Ministerului rus al Apărării, Serghei Koşelev, a afirmat că sistemul antirachetă va putea neutraliza mai curând potenţialul nuclear mai mic al Chinei, decât pe cel al Rusiei, relatează Vzgliad.

În plan intern, ziarele anunţă că primăria Moscovei a autorizat o manifestaţie a opoziţiei ruse, planificată pentru data de 6 mai, cu o zi înainte de învestirea lui Vladimir Putin la preşedinţie. Deşi adversarii lui Putin îşi doreau 'un marş al milioanelor' prin centrul capitalei ruse, pe bulevardul Tverskaia până la Piaţa Manej din faţa Kremlinului, acest traseu a fost respins de autorităţi 'în legătură cu repetiţiile pentru parada de 9 mai şi pregătirile pentru învestirea şefului de stat', scrie Rossiiskaia Gazeta. S-a aprobat, în schimb, un miting cu 5.000 de persoane în Piaţa Bolotnaia.

Până la validarea noului premier, în persoana lui Dmitri Medvedev, au mai rămas patru zile, iar componenţa guvernului încă se discută, relatează Vedomosti, care prezintă mai multe nume care vor face parte din viitorul executiv. Actualul prim-vicepremier Igor Şuvalov va rămâne în guvern, el fiind necesar 'ca verigă de legătură' între vechea echipă şi cea nouă. Îşi vor păstra portofoliile ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, şi cel al Industriei şi comerţului, Denis Manturov. Vladislav Surkov, Aleksandr Hloponin şi Dmitri Rogozin vor rămâne vicepremieri. Surkov şi Hloponin sunt candidaţi şi la postul de şef al aparatului guvernului. Unii demnitari au afirmat anterior că vicepremierul Dmitri Kozak şi-a exprimat dorinţa să devină procuror general, dar acum se dau asigurări că el va rămâne în postul actual. Iar vicepremierii Viktor Zubkov şi Igor Secin ar urma să-şi dea demisia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor