DOCUMENTAR - Date tehnice despre alegerile prezidenţiale din Franţa

Epoch Times România
03.05.2012

Francezii sunt chemaţi la urne pentru cel de-al zecelea scrutin prezidenţial al celei de a Cincea Republici, care va permite alegerea preşedintelui ţării pentru un mandat de cinci ani.

Ei au de ales între Nicolas Sarkozy, de centru-dreapta, şi Francois Hollande, de centru-stânga.

Scrutinul este al nouălea care se derulează prin sufragiu universal direct.

Preşedintele Franţei este ales pentru un mandat de cinci ani, prin scrutin uninominal majoritar, în două tururi.

După revizuirea Constituţiei, în 23 iulie 2008, o persoană este limitată la două mandate consecutive de preşedinte.

Potrivit articolului 58 din legea fundamentală a ţării, Consiliul Constituţional este însărcinat cu reglementarea alegerilor, examinarea reclamaţiilor şi anunţarea rezultatelor.

Campania oficială pentru al doilea tur de scrutin

Campania electorală oficială a început după anunţarea rezultatelor din primul tur de scrutin, ce a avut loc în 22 aprilie. Cei doi candidaţi rămaşi în cursă au luat parte miercuri seara la singura dezbatere electorală televizată.

20 de camere de televiziune i-au urmărit pe cei doi rivali din toate unghiurile. Sarkozy şi Hollande au stat la o distanţă de 2,5 metri, la o masă.

Temperatura din studioul de televiziune a fost 19-20 de grade Celsius, iar scaunele au fost ajustate pentru ca cei doi să se afle la aceeaşi înălţime.

Maşinile de vot

Spre deosebire de alegerile prezidenţiale precedente, s-a înregistrat o scădere a numărului de comune care utilizează maşinile de vot: de la 82 de comune, adică 1,5 milioane de alegători, la 64, adică un milion.

De exemplu oraşul Lorient nu mai recurge la maşini pentru a evita eventuale suspiciuni sau reticenţe şi pentru a permite o vizibilitate mai bună a diverselor candidaturi.

La polus opus, Antibes a crescut numărul maşinilor de vot de la 15 la 20.

Maşinile au fost importate din Statele Unite, adaptate de compania Berger-Levrault şi inspectate de Véritas.

Francezii stabiliţi în străinătate nu vor putea vota pe internet. Pentru a putea face acest lucru vor trebui să aştepte legislativele din vară.

Programul scrutinului

Alegerile se vor termina duminică, 5 mai 2012, la 21 ora Parisului, pentru a evita ca alegătorii din străinătate să fie influenţaţi de sondajele la ieşirea de la urne din capitală.

Alegătorii din Antilele franceze (Guadalupe, Martinica, Guyana, Saint Martin şi Saint Barthelemy), din Polinezia franceză, Saint-Pierre-et-Miquelon şi de la consulatele de pe continentul american, inclusiv Hawai, vor vota sâmbătă.

Duminică sunt chemaţi la urne locuitorii din Franţa metropolitană, Reunion, Noua Caledonie şi ambasadele şi consulatele din străinătate.

Orarul secţiilor de vot variază de la oraş la oraş: toate vor fi deschise începând cu ora 8, dar ora închiderii variază între 19 şi 21 în marile oraşe.

Presa belgiană şi elveţiană va putea divulga mai devreme rezultatele votului, pentru că legea din aceste ţări nu le mai obligă să urmeze aceleaşi reguli ca presa franceză.

După primul tur de scrutin, AFP s-a aflat în centrul unei polemici, pentru că a difuzat exit-polluri înainte de închiderea urnelor. Agenţia ar putea fi nevoită să plătească amendă.

Al doilea tur de scrutin

Un candidat câştigă alegerile atunci când are majoritate absolută. Astfel, cum niciun candidat nu a obţinut mai mult de 50% din sufragiile exprimate în primul tur, primii doi clasaţi au intrat în al doilea tur, în 6 mai.

Deşi al doilea tur nu este obligatoriu, a fost necesar la toate prezidenţialele din a Cincea Republică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor