Alegeri Franţa: Tinerii l-au preferat pe Hollande, femeile pe Sarkozy

Marine Le Pen este favorita muncitorilor, François Hollande este preferat de cei care au sub 35 de ani, iar Nicolas Sarkozy de cei de peste 65 de ani, este concluzia institutelor de sondaje după primul tur al prezidenţialelor.
Candidatul Partidului Socialist, Francois Hollande şi preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, s-au înfruntat în primul tur în alegerile prezidenţiale de duminică. (Kenzo Tribouillard / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.04.2012

în ediţia sa de luni Le Figaro scrie: Marine Le Pen este favorita muncitorilor, François Hollande este preferat de cei care au sub 35 de ani, iar Nicolas Sarkozy de cei de peste 65 de ani, este concluzia institutelor de sondaje după primul tur al prezidenţialelor.

Institutele de sondaj TNS/Sofres şi Ifop au efectuat imediat după primul tur anchete de sociologie electorală. Primul institut a efectuat un sondaj prin telefon chiar în ziua votului pe un eşantion de peste 1.500 de persoane, iar al doilea a interogat 3.509 persoane pe Internet, în aceeaşi zi. Rezultatele studiilor celor două institute au fost publicate duminică seară.

Potrivit Ifop, François Hollande a fost preferat de cei care au sub 35 de ani (28% din voturi), faţă de 21% pentru Nicolas Sarkozy şi 20% pentru Marine Le Pen. Institutul TNS Sofres, care dă un scor mai mic pentru Hollande, 25%, la acest segment de vârstă, precizează că Sarkozy este preferat de cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani (26%), faţă de 25% pentru François Hollande şi 23% pentru Marine Le Pen. Fără să constituie o surpriză, preşedintele-candidat se pare că a convins o mare parte a celor de peste 65 de ani, deoarece 43% dintre aceştia afirmă că l-au votat, în timp ce François Hollande nu a obţinut decât 23% din sufragiile lor şi Marine Le Pen, 11%.

Potrivit TNS/Sofres, 31% dintre femei l-au votat pe preşedintele-candidat, faţă de 28%, care l-au preferat pe candidatul socialist. În schimb, acesta din urmă a convins 29% dintre bărbaţi, faţă de doar 23% pentru Nicolas Sarkozy. Marine Le Pen şi Jean-Luc Mélenchon se pare că au sedus şi ei un electorat ''mai masculin''.

Potrivit studiului Ifop, Nicolas Sarkozy a obţinut 32% din sufragiile categoriilor socio-profesionale cu studii superioare, în timp ce Marine Le Pen a fost favorita celor mai modeşti (33%). Ea a obţinut, de altfel, jumătate din voturile cetăţenilor fără studii superioare. Într-un sondaj efectuat chiar înainte de vot de Ipsos, ea era în fruntea preferinţelor muncitorilor, cu 29%, devansându-l pe François Hollande (28%) şi pe Nicolas Sarkozy (18%). Incapacitatea lui Jean-Luc Mélenchon de a atrage segmentul muncitorilor (12%) se pare că explică în parte rezultatul final nesatisfăcător.

Candidata Frontului Naţional a obţinut cele mai multe voturi în mediul rural, în medie 26%, faţă de 18% în marile oraşe sau de 16% la Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor