Doar 11% din întreprinzători cred că evoluţia mediului de afaceri e bună la dezvoltarea afacerilor
Peste jumătate dintre întreprinzători consideră că evoluţia mediului de afaceri este ”stânjenitoare" pentru dezvoltarea afacerilor , în timp ce doar 11% o apreciază ca fiind bună, potrivit unui sondaj prezentat în Carta Albă a IMM-urilor, lansată joi.
Proiectul a fost realizat de Consiliul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CIPMMR), Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii(AIPPIMM) şi Fondul Român de Contragarantare.
În Carta Albă au fost prezentate şi rezultatele unei anchete realizate în perioada martie-aprilie 2012, la care au fost 1.716 de participanţi. Eşantionul cuprinde IMM-uri din toate clasele de mărime, regiunile de dezvoltare, categoriile de vârstă, formele de organizare juridică şi ramurile de activitate.
Potrivit analizei, 54,45% dintre respondenţi apreciază că evoluţia de ansamblu a mediului de afaceri din România este ”stânjenitoare pentru dezvoltarea afacerilor”, în timp ce numai 11,81% o apreciază ca fiind bună.
”Se înregistrează un uşor progres faţă de situaţia din 2011, dar condiţiile sunt în continuare nesatisfăcătoare”, a declarat preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
În 2011, 69,61% calificau evoluţia stânjenitoare, în timp ce numai 7,73% ca fiind bună.
În ceea ce priveşte, oportunităţile de afaceri, peste 64% dintre respondenţi consideră că aceste sunt reprezentate de creşterea vânzărilor pe piaţa internă, 44,99%-penetrarea de noi pieţe, 30%-un parteneriat de afaceri, 30%-folosirea de noi tehnologii, 12,65%-obşinerea unui grant şi 11,77%-sporirea exporturilor.
Scăderea cererii interne a fost identificată de peste 60% dintre respondenţi ca fiind dificultatea majoră cu care se confruntă IMM-urile în 2012, urmată de birocraţie-52%, fiscalitatea excesivă - 51,69%, inflaţia - 49,59%, controalele excesive - 40,56%, accesul dificil la credite -20,22%, creşterea cjheltuielilor salariale - 9,62%, neplata facturilor de către instituţiile statului - 7,40%.
Carta Albă 2012 abordează probleme legate de caracteristicile esenţiale ale întreprinzătorilor, mediul de afaceri, impactul evoluţiilor economice complexe naţionale şi internaţionale asupra IMM-urilor, nivelul şi dinamica performanţelor IMM-urilor, absorbţia fondurilor europene, strategii, politici şi avantaje competitive ale IMM-urilor, finanţarea IMM-urilor, resursele umane, training-ul, salarizarea şi instrumentele de creştere a productivităţii muncii utilizate în cadrul IMM-urilor, Inovarea şi informatizarea în IMM-urilor.
Carta Albă 2012 este la cea de-a zecea editţie.
Liliana Kleininger, membru al directoratului Fondului Român de Contragarantare (FCR), a apreciat că lucrarea este un instrument util pentru IMM.
”A n de an, această lucrare este aşteptată cu viu interes de mediul de afaceii şi de instituţiile care sprijină sectorul. Situaţia IMM-urilor este mai importantă decât oricând. După patru ani de la declanşarea crizei, mediul în care IMM-urile îşi desfăşoară activitatea este încă unul dificil, dar uneori criza poate fi o şansă pentru că stimulează creativitatea şi obligă la restructurări benefice pentru viitor”, a prcizat Kleininger.
FCR a acordat până în prezent 10.000 de contragaraţii pentru 8.000 de IMM pentru a-şi continua sau a-şi dezvolta activitatea.