Djokovic triumfă pentru a şaptea oară la Nitto ATP Finals [video]

Sârbul îşi răscumpără înfrângerea în faţa italianului Sinner în finală
Novak Djokovic (@nittoatpfinals)
Mioara Stoica
20.11.2023

Novak Djokovic a jucat o finală perfectă şi l-a învins pe favoritul casei, Jannik Sinner, sărbătorind astfel obţinerea celui de-al şaptelea titlu la Nitto ATP Finals. Jucătorul în vârstă de 36 de ani rămâne astfel singur în fruntea clasamentului, fiind cel mai titrat campion din istoria turneului, cu şapte trofee. Sârbul s-a impus cu 6-3, 6-3, pierzând doar două puncte pe serviciu în primele şapte servicii şi încheind, în ciuda unui final tensionat, după o oră şi 43 de minute de joc.

Djokovic, care fusese învins de Sinner în faza grupelor, a reuşit să răstoarne rezultatul în finală - o performanţă pe care a reuşit-o şi în faţa lui Roger Federer în finala ediţiei din 2015 a turneului. După opt ani, actualul număr 1 mondial s-a distanţat de elveţianul cu care a împărţit recordul pentru cele mai multe victorii la Nitto ATP Finals.

În faţa lui Sinner, Djokovic a câştigat 20 din cele 22 de puncte jucate pe serviciul său în primul set, reuşind 73% din primele mingi după doar 38 de minute.

Sinner s-a străduit din răsputeri să le ofere spectatorilor săi un motiv de bucurie, dar Djokovic a reuşit să contracareze toate acţiunile favoritului publicului, în ceea ce a fost un început de meci nemilos. Schimburile lungi au fost puţine şi rare pe parcursul primei ore de joc, Djokovic dovedindu-se bun la închiderea rapidă a punctelor susţinute de serviciul său.

Prin prima înfrângere pe care i-a provocat-o lui Sinner la Torino, Djokovic şi-a îmbunătăţit bilanţul ATP la 4-1. Pe de altă parte, jucătorul de 22 de ani, primul italian care a ajuns în finala Nitto ATP Finals, nu a reuşit performanţa de a se califica drept cel mai tânăr campion de sfârşit de an, după Stefanos Tsitsipas (21 de ani) în 2019.

În schimb, Djokovic şi-a actualizat bilanţul finalelor jucate la Nitto Atp Finals la 7-2, adaugându-şi al şaptelea titlu la cele cucerite în 2008, 2010, 2011, 2014, 2015 şi 2022. Răsplata pentru ultimul său triumf va fi cea de-a 400-a săptămână în fruntea clasamentului Pepperstone ATP. Încă un record în cariera sa. Dar nu şi singurul realizat pe parcursul turneului, unde la finalul primului său meci împotriva lui Holger Rune reuşise deja să se claseze pentru a opta oară ca lider mondial ATP la final de an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor