Jannik Sinner obţine prima victorie în faţa lui Djokovic la Turneul Campionilor

Jannik Sinner (screenshot via @ATP)
Mioara Stoica
15.11.2023

Jannik Sinner s-a apropiat de primul său loc în semifinalele Nitto ATP Finals 2023. Italianul şi-a consolidat locul în fruntea Grupei Verzi, graţie victoriei cu 7-5, 6-7(5), 7-6(2) în faţa lui Novak Djokovic.

"Înseamnă foarte mult pentru mine", a declarat Sinner încă de pe teren. "Când câştigi împotriva numărului 1 mondial, care a câştigat 24 de Grand Şlam-uri, intră în topul celor mai bune rezultate din cariera ta. Simt că a fost un meci foarte tactic şi am reuşit să câştig, aşa că sunt foarte fericit."

După victoria lui Holger Rune, prin abandon în faţa lui Stefanos Tsitsipas, italianul în vârstă de 22 de ani a intrat pe teren ştiind că o victorie în două seturi îl califica mai devreme. Şi a reuşit una dintre cele mai bune victorii din cariera sa. Şi asta împotriva campionului care deţine titlul şi a jucătorului cu cele mai multe titluri din istoria turneului (6, la fel ca Roger Federer). Însă cheia a fost ajutorul pe care l-a primit din partea publicului.

Era prima dată când cei doi se întâlneau pe pământ italian, iar atmosfera a fost decisivă în favoarea lui Sinner, care, deşi a intrat pe teren cu un bilanţ de 0-3 în Lexus ATP HeadToHead cu Djokovic şi cu amintirea faptului că a irosit un avantaj de 2-0 la seturi în sesmifinala de la Wimbledon 2022, diferenţa nu a fost deloc notabilă. Numărul 4 în clasamentul Pepperstone ATP a jucat ca şi cum l-ar fi învins pe "Nole" înainte.

Maturitatea lui pe teren a fost evidentă încă de la început, chiar şi atunci când a trecut prin câteva obstacole dificile. De exemplu, la jumătatea primului set, a trecut de la salvarea unei mingi de break la 3-2 la irosirea uneia la 3-3. Trei game-uri mai târziu, s-a desprins în cel mai eroic mod. Djokovic a condus cu 40/0 la 5-5, dar Sinner a câştigat următoarele nouă puncte pentru a lua setul după o oră de luptă.

"Cred că am fost foarte curajos şi inteligent în momentele importante, mai ales în setul al treilea. Simt că amândoi am servit foarte bine, aşa că nu au fost atât de multe schimburi, dar atunci când au avut loc schimburile, amândoi am jucat foarte bine. A fost un meci de un nivel foarte ridicat", a adăugat Jannik.

După mai bine de trei ore de joc, victoria lui Sinner îi întrerupe seria de 19 victorii consecutive a lui Djokovic, începută în august anul trecut la Cincinnati. Ultima înfrângere a jucătorului de 36 de ani a fost în faţa lui Carlos Alcaraz, în finala de la Wimbledon, în iulie anul trecut, iar ultima înfrângere în două seturi a fost în aprilie, în faţa compatriotului său Dusan Lajovic, la Banja Luka.

Totodată, Sinner a obţinut a doua victorie în faţa unui număr 1 mondial şi prima de când l-a învins pe Carlos Alcaraz la Miami, anul acesta. De asemenea, el este acum al treilea jucător cu cel puţin 60 de victorii în meciuri în acest an, după Daniil Medvedev (66) şi Alcaraz (64). Vineri, el va încerca să învingă din nou în partida cu Rune, cu care are un bilanţ de 0-2.

Va fi o nouă şansă pentru publicul italian de a-l ajuta să-şi îmbunătăţească un bilanţ negativ şi să câştige Grupa Verde. Djokovic, între timp, îl va înfrunta pe polonezul Hubert Hurkacz, înlocuitorul lui Tsitsipas, informează ATP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor