Novak Djokovic şi-a adjudecat locul 1 mondial în tenis la final de an

Novak Djokovic împreună cu preşedintele ATP, Andrea Gaudenzi (Foto: © Corinne Dubreuil/ATP Tour)
Mioara Stoica
14.11.2023

Novak Djokovic, câştigătorul celui de-al 24-lea Grand Şlam, al celui de-al 40-lea titlu de Masters 1000 şi actualul "Maestru" al Turneului Campionilor care a început duminică, a ridicat prestigiosul premiu la Pala Alpitour din Torino, unde se desfăşoară finalele ATP. Un hit pe care a reuşit să-l atingă de opt ori, performanţă pe care nu a atins-o nimeni până acum în istoria acestui sport.

Novak Djokovic a fost recunoscut, luni după-amiază, 13 noiembrie, în faţa unui Pala Alpitour plin, ca fiind numărul 1 la final de an, sponsorizat de Pepperstone. Preşedintele ATP, Andrea Gaudenzi, a fost prezent pentru a-i înmâna sârbului trofeul pentru această mare realizare.

"Evident, este coroana sezonului, să termini anul ca nr. 1 mondial", a declarat Djokovic, care are un record de opt ani în fruntea clasamentului. "Cred că este visul oricărui jucător de tenis. Este unul dintre cele mai grele lucruri din sportul nostru. Evident, să câştigi un Grand Şlam şi să fii numărul 1 mondial este culmea acestui sport".

"A fost un an lung pentru toţi jucătorii şi să pot fi aici este o binecuvântare şi vreau să mulţumesc echipei mele, care este aici, antrenorilor mei, tuturor, fizioterapeutului, preparatorului fizic, lui Goran, Claudio, Marko, Miljan, Mark, Charlie, Carlos, tuturor celor care au făcut această călătorie cu mine. Este un efort de echipă, chiar dacă sunt singur pe pistă. Dar nu aş putea sărbători fără ei. Este un succes extraordinar şi sunt foarte mândru de el".

Djokovic şi-a pecetluit recordul duminică, 12 noiembrie, când l-a învins pe Holger Rune în primul său meci din Grupa Verde la Nitto ATP Finals. În acest fel, el şi-a extins la opt numărul record de ani terminaţi ca nr. 1 mondial.

În urmă cu doi ani, sârbul a stabilit, de asemenea, recordul de a fi cel mai vârstnic jucător care a ridicat trofeul nr. 1 la sfârşitul anului sponsorizat de Pepperstone (din 1973), la vârsta de 34 de ani. Anul acesta, el şi-a doborât propriul record, la vârsta de 36 de ani.

Djokovic va reveni pe teren la Nitto ATP Finals marţi după-amiază, împotriva favoritului casei, italianul Jannik Sinner, pentru a încerca să se apropie de un alt record: câştigarea de şapte ori a turneului de final de sezon, informează ATP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor