Djokovic îl învinge pe Alcaraz şi îl va înfrunta pe Sinner în finală

Sârbul este la o victorie distanţă de un record de şapte titluri la Nitto ATP Finals
Tenismanul sârb Novak Djokovic. (Novak Djokovic/facebook)
Mioara Stoica
19.11.2023

După un an de lupte intense cu Carlos Alcaraz, Novak Djokovic l-a învins pe acesta cu 6-3, 6-2 în semifinalele Nitto ATP Finals.

Djokovic s-a aflat în cea mai bună formă pe parcursul celor 88 de minute ale meciului de la Torino şi şi-a adjudecat a treia victorie în patru confruntări Lexus ATP Head2Head din acest sezon cu Alcaraz. Sârbul i-a oferit puţine oportunităţi de a ataca, a jucat cu o profunzime consistentă şi a completat câte un break pe set pentru a-şi asigura un loc în finală împotriva lui Jannik Sinner.

"În primele trei meciuri am petrecut mult timp pe teren, aşa că astăzi nu ştiam cum mă voi simţi în această seară", a declarat Djokovic. "Anul acesta nu am fost atât de strălucitor în meciurile din turul al doilea şi al treilea, dar în această seară am simţit bine mingea de la început.

"Am înfruntat meciul cu abordarea şi mentalitatea potrivită, ştiam că va fi foarte intens încă de la primul punct. Carlos a avut două mingi de break în primul game, când a condus cu 15/40. Întotdeauna dă tot ce are mai bun în acest tip de meci, începe imediat să joace un tenis de mare calitate şi intensitate. Trebuie să fii capabil să-l contracarezi şi să faci faţă furtunii, iar eu am reuşit să fac asta".

Djokovic şi Alcaraz s-au mai întâlnit anul acesta, pe lângă Roland Garros, în finala de la Wimbledon, câştigată de spaniol în cinci seturi, şi în finala de la Cincinnati, în care sârbul s-a impus după ce a salvat o minge de meci, informează ATP.

Djokovic se află acum la o singură victorie distanţă de a deveni pentru a şaptea oară campionul Nitto ATP Finals, detronându-l astfel pe Roger Federer ca fiind cel mai titrat campion din istoria turneului. Jucătorul de 36 de ani a încheiat turul cu un bilanţ de 2-1. Singura înfrângere a venit în faţa lui Sinner, pe care îl va întâlni din nou în finală.

"Joacă un tenis fantastic, probabil cel mai bun din viaţa lui", a spus Djokovic despre Sinner. "În tur am jucat un meci foarte strâns, m-a învins cu 7-6 în turul al treilea. A fost o atmosferă incredibilă, cu adevărat electrizantă. Nu mă aştept la nimic mai puţin, de fapt, probabil că publicul va fi şi mai gălăgios. Este finala, am mai fost de multe ori în această situaţie. Sunt mulţumit de cum mă simt şi cum joc, sper să pot exprima cel mai bun tenis al meu".

Semifinala cu siguranţă nu a început uşor pentru Djokovic, care s-a văzut condus cu 15/40 în primul game pe serviciu. Probabil pentru că era conştient de puterea lui Alcaraz, sârbul şi-a asumat riscuri cu al doilea serviciu, iar alegerea a dat roade, având în vedere că a câştigat patru puncte la rând, păstrându-şi astfel serviciul.

Primul set, care a fost foarte echilibrat, a fost decis în game-ul al optulea, când Djokovic şi-a ridicat nivelul de reacţie şi a realizat un break cheie înainte de a-şi păstra serviciul.

În pofida unei prestaţii solide la serviciu, Alcaraz a întâmpinat mari dificultăţi atunci când a încercat să deschidă o breşă cu regularitate în zidul defensiv al lui Djokovic pe suprafaţa rapidă de la Pala Alpitour. Sârbul a condus cu 3-2 cu un avantaj de break în setul al doilea, iar în game-ul următor a salvat încă o dată de la 15/40 înainte de a-şi păstra serviciul şi de a se îndrepta spre victorie.

"Am servit bine în momentele importante, meciul s-a schimbat când am făcut break la 4-3 cu mingi noi", a declarat Djokovic. "El a ratat câteva lovituri de rever şi din acel moment am jucat un tenis practic fără erori”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor