Distrugător britanic ameninţat de şalupe militare iraniene în Golful Persic

HMS Dragon, distrugător al Marinei Regale britanice din clasa Type 45 (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
23.10.2018

Un distrugător al Marinei Regale britanice din clasa Type 45 a fost ameninţat de trei ambarcaţiuni militare iraniene de mare viteză în timp ce escorta trei nave britanice prin Strâmtoarea Ormuz. Incidentul a declanşat temeri privind un iminent atac internaţional.

HMS Dragon, care patrulează în estul Mediteranei, naviga prin Golful Persic când ambarcaţiuni iraniene echipate cu mitraliere i-au blocat calea, potrivit Express.co.uk.

Căpitanul distrugătorului britanic a ordonat imediat echipajului să lanseze un avertisment către ambarcaţiunile iraniene.

Apoi echipajul distrugătorului a luat legătura cu Gărzile Revoluţionare Iraniene pentru a avertiza că ambarcaţiunile lor au împiedicat nava britanică să îşi finalizeze călătoria.

Iranienii au răspuns: “Ne aflăm aici pentru a ne proteja suveranitatea naţională şi efectuăm operaţiuni de rutină”.

În cele din urmă, ambarcaţiunile iraniene s-au retras, dar, în cazul în care nu ar fi făcut acest lucru, HMS Dragon ar fi trebuit să lanseze rachete semnalizatoare şi focuri de avertizare, a declarat comandantul navei britanice.

Comandantul Richard Attwater a precizat că Marina Regală navighează prin ape periculoase în contextul amplificării tensiunilor dintre Iran şi Occident.

Aproximativ o treime din exporturile globale de petrol transportate pe cale maritimă trec prin Strâmtoarea Ormuz, inclusiv majoritatea importurilor britanice de gaz natural lichefiat din Qatar.

Iranul are o capabilitate maritimă semnificativă în această zonă, însemnând că restul lumii ar trebui să acorde mare atenţie în cazul în care Teheranul decide să închidă canalul de apă.

Ca parte a acţiunilor internaţionale de intimidare a iranienilor, Marina Regală britanică are o prezenţă permanentă în Golf la baza maritimă HMS Jufair din Bahrain, în vestul Strâmtorii Ormuz.

De asemenea, tensiunile dintre Iran şi SUA – care s-au amplificat mult de când preşedintele american Donald Trump a scos SUA din controversatul acord nuclear iranian în luna mai – au făcut ca Teheranul să lanseze ameninţări cu privire la blocarea strâmtorii.

De la retragerea SUA din acord, administraţia Trump a implementat noi sancţiuni împotriva Iranului, care au devastat economia iraniană. Producţia petrolieră a Iranului s-a diminuat de asemenea, lucru care determinat Teheranul să avertizeze că lipsa petrolului iranian va afecta economia globală. SUA urmează să impună sancţiuni suplimentare împotriva Iranului în 4 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor