Distrugător britanic ameninţat de şalupe militare iraniene în Golful Persic
alte articole
Un distrugător al Marinei Regale britanice din clasa Type 45 a fost ameninţat de trei ambarcaţiuni militare iraniene de mare viteză în timp ce escorta trei nave britanice prin Strâmtoarea Ormuz. Incidentul a declanşat temeri privind un iminent atac internaţional.
HMS Dragon, care patrulează în estul Mediteranei, naviga prin Golful Persic când ambarcaţiuni iraniene echipate cu mitraliere i-au blocat calea, potrivit Express.co.uk.
Căpitanul distrugătorului britanic a ordonat imediat echipajului să lanseze un avertisment către ambarcaţiunile iraniene.
Apoi echipajul distrugătorului a luat legătura cu Gărzile Revoluţionare Iraniene pentru a avertiza că ambarcaţiunile lor au împiedicat nava britanică să îşi finalizeze călătoria.
Iranienii au răspuns: “Ne aflăm aici pentru a ne proteja suveranitatea naţională şi efectuăm operaţiuni de rutină”.
În cele din urmă, ambarcaţiunile iraniene s-au retras, dar, în cazul în care nu ar fi făcut acest lucru, HMS Dragon ar fi trebuit să lanseze rachete semnalizatoare şi focuri de avertizare, a declarat comandantul navei britanice.
Comandantul Richard Attwater a precizat că Marina Regală navighează prin ape periculoase în contextul amplificării tensiunilor dintre Iran şi Occident.
Aproximativ o treime din exporturile globale de petrol transportate pe cale maritimă trec prin Strâmtoarea Ormuz, inclusiv majoritatea importurilor britanice de gaz natural lichefiat din Qatar.
Iranul are o capabilitate maritimă semnificativă în această zonă, însemnând că restul lumii ar trebui să acorde mare atenţie în cazul în care Teheranul decide să închidă canalul de apă.
Ca parte a acţiunilor internaţionale de intimidare a iranienilor, Marina Regală britanică are o prezenţă permanentă în Golf la baza maritimă HMS Jufair din Bahrain, în vestul Strâmtorii Ormuz.
De asemenea, tensiunile dintre Iran şi SUA – care s-au amplificat mult de când preşedintele american Donald Trump a scos SUA din controversatul acord nuclear iranian în luna mai – au făcut ca Teheranul să lanseze ameninţări cu privire la blocarea strâmtorii.
De la retragerea SUA din acord, administraţia Trump a implementat noi sancţiuni împotriva Iranului, care au devastat economia iraniană. Producţia petrolieră a Iranului s-a diminuat de asemenea, lucru care determinat Teheranul să avertizeze că lipsa petrolului iranian va afecta economia globală. SUA urmează să impună sancţiuni suplimentare împotriva Iranului în 4 noiembrie.