Drone iraniene spionează nave americane. Teheranul “este pregătit să se apere” împotriva inamicilor
alte articole
Iranul foloseşte drone şi ambarcaţiuni de patrulă pentru a încerca să spioneze navele americane staţionate în Golf, în contextul amplificării tensiunilor dintre cele două ţări.
Numărul dronelor iraniene care monitorizează navele americane a devenit destul de mare pentru a “face parte din peisaj”, potrivit Express.co.uk.
Ca răspuns la intensificarea supravegherii iraniene, comandanţii de nave ale Marinei SUA au început să monitorizeze traficul aerian mai des şi să menţină diverse măsuri de apărare.
Căpitanul american Jack Killman a explicat că dronele au devenit o “privelişte de rutină” şi a forţat navele staţionate în Golf să îşi schimbe operaţiunile.
Killman comandă USS Iwo Jima şi a intrat în Golf cu două nave din clasa Raleigh Burke în urmă cu câteva luni.
Senzorii pentru rachete ghidate ai Iwo Jima sunt capabili să detecteze dronele şi ambarcaţiunile mici pentru patrulă, a explicat căpitanul, adăugând că armele din dotare oferă de asemenea un sprijin stratificat.
Problema, a explicat el, este atunci când se încearcă monitorizarea dronelor mai mici şi dacă sunt sau nu înarmate.
În timp ce Iwo Jima are capabilitatea de a se apăra pe cont propriu în cazul unor atacuri cu drone şi ambarcaţiuni de patrulă, Killman a afirmat că nava se confruntă cu o “problemă legată de capacitate”.
Din cauza lipsei navelor de sprijin care operează în zonă, posibilitatea apărării navelor de luptă în faţa atacurilor cu drone este mult mai provocatoare.
Totuşi, Iranul a criticat SUA pentru acţiunile sale în Orientul Mijlociu şi a ameninţat că va face tot ce trebuie pentru a se proteja.
Contraamiralul Alireza Tangsiri din cadrul Gărzilor Revoluţionare Iraniene (IRGC) a declarat: “Marina IRGC în Golful Persic şi forţele maritime ale armatei în Marea Oman sunt pregătite să apere apele prin dominarea în sectorul informaţiilor şi monitorizarea prezenţei fizice a inamicului.
“Inamicul se foloseşte de pericolul iranian pentru a avea o prezenţă în regiune şi a vinde arme. Prezenţa lor în zonă nu oferă niciun fel de securitate”.
Tensiunile dintre Teheran şi Washington s-au amplificat mult de când preşedintele american Donald Trump a scos SUA din controversatul acord nuclear iranian în luna mai.
De la retragerea SUA din acord, administraţia Trump a implementat noi sancţiuni împotriva Iranului, care au devastat economia iraniană.
Producţia petrolieră a Iranului s-a diminuat de asemenea, lucru care a făcut ca Teheranul să avertizeze că lipsa petrolului iranian va afecta economia globală.
SUA urmează să impună sancţiuni suplimentare împotriva Iranului în 4 noiembrie.
De asemenea, oficialii iranieni au ameninţat că vor bloca Strâmtoarea Ormuz, o rută principală pentru transportul maritim de petrol, ca răspuns la orice acţiune ostilă a SUA.