Distrugător american trage focuri de avertizare spre patru nave iraniene

Într-un incident care ar putea amplifica tensiunile dintre SUA şi Iran, un distrugător american a fost nevoit să tragă focuri de avertizare spre mai multe nave iraniene care au efectuat manevre periculoase la mică distanţă de nava americană. Incidentul a avut loc în Strâmtoarea Hormuz.
Distrugătorul american USS Mahan.
Distrugătorul american USS Mahan. (Getty Images)

În cel mai recent incident periculos între marinele americană şi iraniană, Reuters a susţinut că un distrugător american a tras duminică trei focuri de avertizare înspre patru nave ale Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului, după ce acestea s-au apropiat în mare viteză de nava americană în Strâmtoarea Hormuz, conform declaraţiilor a doi oficiali americani din sectorul apărării.

Sursele Reuters au susţinut că distrugătorul USS Mahan a stabilit legătura radio cu navele iraniene, dar că acestea nu au răspuns solicitărilor de a micşora vitezei în timp ce se apropiau de nava americană.

Navele iraniene s-au apropiat la o distanţă de 800 de metri de USS Mahan, care escorta alte două nave americane.

Ultimul incident în care o navă a Marinei SUA a tras focuri de avertizare asupra navelor iraniene a avut loc în august 2016. În acest caz, USS Nitze a tras trei focuri de avertizare după ce o navă iraniană de atac s-a apropiat şi s-a deplasat în jurul a două nave americane şi a unei nave din Kuweit în nordul Golfului. Nava americană a tras focurile de avertizare în apă, după ce nava iraniană a refuzat să părăsească zona după o scurtă conversaţie prin radio.

Navele iraniene s-au deplasat cu mare viteză înspre USS Nitze, care aparent opera în conformitate cu legea internaţională în apele internaţionale şi au ignorat Convenţia din 1972 privind Regulamentele Internaţionale de Prevenire a Coliziunilor pe Mare. Conform unui oficial al Marinei SUA, navele iraniene au ignorat mai multe avertismente, creând un mediu periculos care ar fi forţat USS Nitze să ia măsuri defensive, amplificând situaţia. La acea vreme, ministrul iranian al Apărării a insinuat că incidentul a avut loc în teritoriul maritim iranian.

Nu este clar dacă incidentul care a avut loc duminică a avut loc în apele internaţionale.

În plus, temporar nu există niciun portavion american în regiunea Golfului Persic în acest moment şi, de altfel, nicăieri în lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe