Golful Aden se încinge: Iranul desfăşoară nave de luptă împotriva vaselor americane
alte articole
Iranul a trimis navele în Golful Aden, unul dintre cele mai vitale canale pentru transportul maritim de mărfuri, “pentru a proteja navele împotriva pirateriei”, a transmis agenţia semi-oficială iraniană de ştiri Tasnim.
Analiştii avertizează că mişcarea ar putea amplifica pericolul la care se expun forţele americane în regiune. Serviciile americane de spionaj susţin de mai mult timp că Iranul finanţează rebelii şiiţi din Yemen.
Între Iran şi Arabia Saudită se desfăşoară de mai multe luni un război prin intermediari, în Yemen, care are potenţialul să cuprindă şi forţele americane, din cauza agresivităţii militare iraniene.
Oficialul american a declarat că rebelii Houthi au lansat într-adevăr rachete asupra navelor americane de două ori în doar patru zile. Navele nu au fost lovite, iar SUA a distrus în dimineaţa zilei de joi 3 unităţi de radar amplasate pe coasta Yemenului.
Fox News a aflat că una dintre navele de luptă iraniene transportă acelaşi tip de rachete anti-navă pe care Houthi aparent le-au lansat în această săptămână. Cealaltă navă iraniană transportă un elicopter.
Eric Schultz, adjunct al secretarului de presă al Casei Albe, a declarat că SUA nu va specula intenţiile iranienilor.
Un oficial american a declarat pentru Fox News că o navă de luptă chineză şi o navă de spionaj rusească se aflau joi în aceeaşi regiune.
În luna ianuarie a acestui an, Gărzile Revoluţionare ale Iranului au capturat 10 marinari americani după ce şalupele acestora au pătruns în apele teritoriale iraniene din Golful Persic. Americanii au fost eliberaţi după aproximativ 16 ore şi numeroase umilinţe suportate din partea iranienilor. Rapoarte ulterioare arată că administraţia Obama a trebuit să trimită către Teheran sute de milioane de USD, în numerar în monede non-americane, încărcate pe paleţi şi transportate cu avioane neînregistrate, pentru a obţine eliberarea marinarilor americani. Datoria reprezenta o cotă a unei sume pe care SUA o datora Iranului de mai multe decenii.
Pentagonul a acuzat de asemenea Iranul că s-a implicat în zeci de interacţiuni “nesigure şi neprofesioniste” cu Marina americană, inclusiv urmărirea unei patrule maritime americane în septembrie.
Secretarul de presă al Pentagonului, Peter Cook, a susţinut că preşedintele american Barack Obama a autorizat lovitura asupra radarelor la recomandarea secretarului apărării Ashton Carter şi a preşedintelui Statului Major al Armatei SUA, generalul Joseph Dunford. El a adăugat că a fost vorba de atacuri limitate pentru autoapărare desfăşurate pentru a proteja personalul american, navele de luptă şi libertatea de navigaţie.
Distrugătorul USS Nitze a lansat rachetele, a adăugat Cook.
Între timp, agenţia yemenită de ştiri de stat Saba – aflată sub controlul rebelilor Houthi, şi deci a Iranului – a citat un oficial militar nenumit care afirma că acuzaţiile SUA privind atacarea eşuată a unui distrugător american cu rachete lansate dinspre zonele aflate sub controlul rebelilor sunt false.
Sharaf Loqman, purtător de cuvânt al Armatei Yemenului, a susţinut că este vorba de o înscenare, prin care se urmăreşte găsirea unui motiv pentru interferarea directă cu Yemenul după eşecul înregistrat de saudiţi.
El a declarat că armata yemenită nu atacă niciodată navele aflate în afara apelor teritoriale, adăugând că doar navele care pătrund în apele teritoriale ale Yemenului vor fi atacate.
Atacurile asupra navelor americane au avut loc după alte două atacuri împotriva unor regiuni saudite. O rachetă balistică lansată din Yemen aparent a vizat o bază aeriană saudită în apropierea oraşului musulman sfânt Mecca, cea mai adâncă lovitură desfăşurată până acum în Regat de către rebelii şiiţi şi aliaţii lor. Rebelii au lansat luni alte două rachete asupra regiunii saudite Jizan, de-a lungul frontierei, rănind doi străini care lucrau în zonă, a susţinut într-o declaraţie serviciul local pentru apărare civilă.
Rebelii Houthi şi aliaţii lor nu au oferit niciun motiv pentru atacuri, deşi acestea au avut loc după o lovitură aeriană desfăşurată sâmbăta trecută de coaliţia condusă de saudiţi asupra unei înmormântări în capitala Yemenului, când au fost ucise 140 de persoane şi rănite altele 525.
Lansarea rachetelor de croazieră americane a avut loc în condiţiile în care SUA ia în considerare retragerea suportului său pentru coaliţia condusă de saudiţi, ce luptă împotriva rebelilor Houthi.