Disputa privind bugetul Italiei se amplifică. Juncker îi numeşte “mincinoşi” pe liderii populişti italieni

Jean-Claude Juncker (Epoch Times România)
Andrei Popescu
04.04.2019

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că unii dintre membrii guvernului populist italian sunt “mincinoşi”, susţinând că aceştia nu spun cetăţenilor adevărata valoare a ajutorului financiar acordat de Bruxelles.

Disputa dintre guvernul Italiei şi Uniunea Europeană s-a adâncit tot mai mult după ce Juncker a lansat un atac dur împotriva “unor miniştri italieni”. Susţinând că membri ai Cabinetului guvernului format din partidele Liga şi Mişcarea Cinci Stele nu au dezvăluit suma reală de bani viraţi Romei de către UE, Juncker i-a etichetat pe aceştia ca fiind “mincinoşi”, potrivit Express.co.uk.

Luând cuvântul la EuranetPlus, o reţea radio axată pe ştiri referitoare la UE, Juncker a afirmat: “Unii miniştri italieni sunt mincinoşi pentru că nu dezvăluie sumele de bani alocate Italiei de către Uniunea Europeană”.

“Am dat Italiei 130 miliarde. Planul Juncker a creat investiţii de aproximativ 63,3 miliarde de euro. Ştiu italienii acest lucru? Cine ştie acest lucru?

“Ei nu ştiu acest lucru deoarece unii miniştri italieni spun exact contrariul. Ei sunt mincinoşi, nişte mincinoşi”.

Matteo Salvini şi Luigi Di Maio, cei doi vicepremieri ai Italiei şi lideri ai coaliţiei de guvernare eurosceptică, s-au plâns deseori cu privire la presupusul dezechilibru între contribuţia Italiei la UE şi fondurile primite de Roma din partea Bruxelles-ului.

Di Maio, lider al partidului Mişcarea Cinci Stele, a afirmat în cursul verii trecute la o întâlnire cu comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă: “Sunt aici să clarific faptul că Bruxelles-ul oferă Italiei 20 miliarde de euro şi doreşte să primească în schimb ajutor. Europa trebuie să abordeze problema sărăciei şi a ocupării forţei de muncă”.

Salvini, liderul partidului anti-imigraţie şi de extremă dreapta Liga, a ameninţat că va suspenda plăţile către bugetul UE până când Bruxelles-ul va începe să ajute Italia, una dintre ţările mediteraneene care au primit cel mai mare număr de solicitanţi de azil.

Pe când datele privind suma virată de Italia la bugetul european în 2018 şi 2017 nu sunt încă disponibile, contribuţia Italiei în 2016 a fost mai mică decât a pretins Di Maio.

În 2016, Italia a plătit la bugetul blocului 14,8 miliarde de euro, în timp ce UE a alocat italienilor fonduri în valoare de 11,6 miliarde de euro.

Potrivit reglementărilor europene, fiecare stat membru trebuie să cotizeze la bugetul UE cu maximum 1,2% din PIB.

Italia, care din punct de vedere istoric a oferit Bruxelles-ului mai mult decât a primit, a fost în 2015 cel de-al şaselea cel mai mare contributor la bugetul UE.

Atacul împotriva politicienilor italieni a fost lansat de Juncker la câteva ore după o întâlnire personală cu premierul italian Giuseppe Conte.

După discuţiile axate pe ţinta de deficit a Italiei pentru 2019, Juncker a afirmat că cei doi au avut o “conversaţie politicoasă şi constructivă” şi că există în continuare o “mare dragoste” între Roma şi Bruxelles.

Juncker a adăugat: “Autorităţile italiene depun eforturi suplimentare pentru a menţine creşterea economică în Italia”.

Italia a alunecat în recesiune la sfârşitul anului 2018, în condiţiile în care economia s-a diminuat cu 0,2% după un declin de 0,1% în cel de-al treilea trimestru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor