Roma refuză să primească un vas german cu migranţi în porturile italiene

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Autorităţile italiene refuză să accepte migranţii de pe un vas care aparţine organizaţiei neguvernamentale germane Sea-Eye, a declarat miercuri vicepremierul italian Matteo Salvini, care deţine şi funcţia de ministru de Interne al Italiei.

“Un vas sub pavilion german, un ONG german, un proprietar german al vasului, un căpitan din Hamburg. El a desfăşurat o operaţiune în apele libiene şi a cerut acces într-un port sigur. Ei bine, să meargă în Hamburg”, a scris Salvini pe Facebook.

Nava a salvat 64 de migranţi, inclusiv femei şi copii, în largul coastei Libiei după ce a primit un semnal de urgenţă. Alte 50 de persoane sunt considerate dispărute, a precizat organizaţia. După anunţul privind salvarea migranţilor, ONG-ul a cerut autorităţilor italiene şi malteze să deschidă porturile pentru aceştia.

La sfârşitul lunii ianuarie, o navă care aparţine unei alte organizaţii umanitare germane, Sea-Watch, a petrecut aproximativ 2 săptămâni în largul mării aşteptând o decizie din partea autorităţilor italiene. Apoi, aproape toţi cei 50 de migranţi aflaţi pe nava respectivă au putut debarca în Italia după ce şapte ţări europene, inclusiv Italia, au acceptat să îi primească.

Incidente similare au avut loc anul trecut, unul dintre ele implicând o navă a pazei de coastă italiene, Diciotti, care a urcat la bord 177 de migranţi.

Fiecare dintre aceste cazuri a devenit o problemă de dezbatere politică şi investigaţie internaţională. De exemplu, nava Lifeline a ONG-ului german cu acelaşi nume, a putut andoca în Malta cu peste 230 de migranţi la bord. Nava Aquarius cu 600 de migranţi la bord a fost acceptată în Spania după câteva săptămâni de conflicte.