Discuţiile privind acordul global cu privire la gestionarea pandemiilor ajung într-un punct critic

Logo-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, agenţie a ONU (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)
Redacţia
24.05.2024

Ţările care încearcă să ajungă la un acord global privind gestionarea viitoarelor pandemii speră să încheie acordul vineri, după săptămâni de progres lent în cadrul unor discuţii istovitoare, potrivit France 24.

După ce au fost depăşite mai multe termene limită anterioare, acum se întrevede cu claritate finalul dur al reuniunii anuale de săptămâna viitoare a celor 194 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Marcate de devastarea cauzată de Covid-19 - care a ucis milioane de oameni, a distrus economii şi a paralizat sistemele de sănătate - ţările membre ale OMS au petrecut doi ani încercând să stabilească angajamente obligatorii privind prevenirea, pregătirea şi răspunsul la pandemii.

Biroul care conduce discuţiile trebuie să raporteze Adunării Mondiale a Sănătăţii - organismul suprem al OMS care ia decizii- indiferent dacă are sau nu un text finalizat pe care să îl examineze adunarea.

În ultimele săptămâni, pe fondul unor negocieri care au ţinut până la ora 3:00 dimineaţa, discuţiile au luat avânt.

Cu toate acestea, având în vedere că mai este mult teren de parcurs, depăşirea blocajelor rămase până la sfârşitul zilei de vineri pare puţin probabilă.

"Faptul că facem progrese arată că oamenii sunt dispuşi să avanseze. Şi există sentimentul că, chiar dacă nu putem ajunge la o concluzie, vom ajunge la Adunarea Mondială a Sănătăţii cu ceva concis", a declarat un ambasador din cadrul discuţiilor, pentru sursa citată.

Discţii cu uşile închise

Discuţiile se desfăşoară cu uşile închise la sediul OMS din Geneva.

O sursă din sală a declarat că negociatorii sunt optimişti şi că pot vedea linia de sosire şi o modalitate de a ajunge acolo.

"Starea de spirit din cameră: o vezi, o simţi, oamenii vor să treacă la următorul pas", a afirmat sursa.

Dar grupurile societăţii civile care au urmărit discuţiile din afara sălii au părut mai puţin pozitive.

"Ei negociază, luptă cu entuziasm pentru o concluzie rapidă - dar nu se întâmplă", a declarat K. M. Gopakumar, cercetător senior la Third World Network.

Considerând că discuţiile au foarte puţine şanse de a se încheia cu succes la timp, el a spus că, în opinia sa, ţările vor face probabil presiuni pentru ca discuţiile să continue.

Alţii au sugerat că ţările ar putea opta pentru a prezenta adunării un proiect de acord şi a arăta un acord de principiu.

Adunarea ar putea apoi să ceară reluarea şi continuarea procesului mai târziu în cursul anului.

Proiectul de acord în curs de elaborare nu este făcut public, dar o versiune în forma de joi arăta că mari părţi au fost aprobate.

În ultimele zile, părţi din ce în ce mai mari de text au fost evidenţiate cu galben - ceea ce înseamnă că formularea a fost aprobată în cadrul unor grupuri de lucru restrânse - şi apoi, în cele din urmă, cu verde, după ce a fost aprobată de toate ţările.

Proiectul de 32 de pagini conţine 34 de articole, dintre care 12 sunt notate complet cu verde şi 18 sunt parţial verzi. Celelalte patru sunt aproape toate în galben.

Gopakumar a declarat că negociatorii au "căzut de acord în această săptămână asupra câtorva domenii neconflictuale", dar în privinţa "tuturor aspectelor litigioase, nu există un consens".

Un ultim efort

Principalele dispute se învârt în jurul chestiunilor legate de acces şi echitate: accesul la agenţii patogeni detectaţi în interiorul ţărilor şi accesul la produsele de combatere a pandemiilor, cum ar fi vaccinurile derivate din aceste cunoştinţe.

Alte subiecte dificile sunt finanţarea durabilă, supravegherea agenţilor patogeni, lanţurile de aprovizionare şi distribuirea echitabilă nu numai a testelor, tratamentelor şi vaccinurilor, ci şi a mijloacelor de producere a acestora.

Ellen't Hoen, avocată la ONG-ul Medicines Law and Policy, a deplâns faptul că negocierile propriu-zise privind formularea textului au început abia în cadrul ultimei runde de discuţii.

"Poate că ambiţia de a face acest lucru în doi ani a fost un obiectiv prea îndepărtat, fiind cel mai rapid tratat ONU negociat vreodată", a spus ea.

Intrând în faza finală, Precious Matsoso, co-preşedinte al discuţiilor, a recunoscut că "cu cât ne apropiem mai mult de adunare, cu atât devine mai complex".

"Încercarea este să ajungem cât mai departe posibil. Fără compromisuri, nu va funcţiona", a adăugat copreşedintele Roland Drice.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a îndemnat săptămâna aceasta pe negociatori să dea "un ultim mare imbold pentru a trece linia".

De asemenea, el a îndemnat ţările ezitante să nu blocheze consensul necesar pentru a încheia un acord.

Însă miercuri, secretarul de stat american Antony Blinken a diminuat speranţele unui acord, afirmând că o concluzie în această săptămână pare "foarte puţin probabilă".

Cu toate acestea, Washingtonul lucrează în continuare pentru a se asigura că "suntem mai bine pregătiţi pentru data viitoare", a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor