General israelian: Israelul a ajuns ca Germania nazistă
alte articole
Premierul Benjamin Netanyahu a criticat un general israelian de rang înalt, general-maiorul Yair Golan, pentru că a afirmat că în Israelul de astăzi există “procese neplăcute” ce aduc aminte de Germania nazistă.
În timpul întâlnirii săptămânale a Cabinetului său, Netanyahu a descris comentariile generalului ca fiind scandaloase, adăugând că acestea “provoacă rău Israelului şi scade importanţa Holocaustului.”
“Comparaţia făcută de adjunctul Şefului de Stat Major [al armatei israeliene] cu privire la evenimentele care au caracterizat Germania nazistă în urmă cu 80 de ani este scandaloasă”, a precizat premierul israelian.
“Adjunctul Şefului de Stat Major este un ofiţer remarcabil, dar remarcile sale asupra acestei chestiuni au fost eronate şi în opinia mea sunt inacceptabile”, a adăugat Netanyahu.
Afirmaţiile lui Golan au găsit totuşi un oarecare sprijin din partea ministrului Apărării, a şefului armatei şi din partea altor oficiali, care au declarat că generalul a avertizat în privinţa unor tendinţe îngrijorătoare observate în societate.
Comentariile sale controversate au fost făcute miercuri în timpul unui discurs susţinut în ajunul Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului. Golan a susţinut că evenimentul “trebuie să ne facă să reflectăm profund la natura omului, chiar şi atunci când este vorba despre noi înşine”.
“Dacă există ceva ce mă înspăimântă în privinţa amintirii Holocaustului, este faptul ca procesele îngrozitoare care au avut loc în Europa, şi în special în Germania, cu 70, 80 şi 90 de ani urmă, au loc astăzi, printre noi, în 2016.
“Până la urmă, nimic nu este mai uşor şi mai simplu decât să îi urăşti pe străini ... stârnind temeri”, a adăugat el.
Nu este pentru prima dată când politicienii israelieni de dreapta au părut să fie mai militanţi decât membrii de rang înalt ai armatei Israelului. În luna februarie, politicienii conservatori s-au înfurriat atunci când şeful Statului Major, general-locotenentul Gadi Eisenkot, a avertizat tinerii soldaţi să nu folosească forţa excesivă în imobilizarea atacatorilor suspecţi palestinieni.
Peste 200 de palestinieni au fost ucişi într-un val de violenţe izbucnit în octombrie 2015. În majoritatea cazurilor, palestinienii s-au înarmat doar cu cuţite. În total, 28 de israelieni au fost ucişi în diverse atacuri.
Grupurile pentru drepturile omului doresc ca Israelul să nu mai folosească forţa letală împotriva atacatorilor palestinieni, iar ministrul suedez de Externe Margot Wallstrom a acuzat statul evreu că desfăşoară “execuţii extrajudiciare”.