Ciocniri între poliţia bosniacă şi sute de imigranţi la graniţa dintre Bosnia şi Croaţia
alte articole
Încăierări între poliţişti bosniaci şi imigranţi au izbucnit marţi seara, în condiţiile în care aproximativ 300 de persoane au încercat să treacă de un blocaj la frontiera cu Croaţia şi să intre în Uniunea Europeană.
„Ei au încercat de trei ori să treacă de cordoanele de poliţie, dar au fost împinşi înapoi”, a afirmat Saneta Dujkovic, purtătoare de cuvânt a poliţiei bosniace, potrivit RFE/RL.
În ciuda unor încăierări minore în apropiere de punctul de frontieră Maljevac, „nu au existat incidente majore”, a adăugat ea.
Nu au fost raportate cazuri de răniţi.
În cursul nopţii, aproximativ 100 de imigranţi au campat sub cerul liber în zona de frontieră, în apropierea oraşului Velika Kladusa, nord-vestul Bosniei, care a depus cerere pentru a intra în UE dar încă nu i s-a aprobat aderarea.
După ce Macedonia, Serbia şi alte ţări balcanice şi-au consolidat graniţele în ultimii ani, Bosnia a devenit anul acesta un loc de escală major pentru imigranţii din Orientul Mijlociu, Asia de Sud şi alte locuri care au ales aşa numita rută Balcanică pentru a ajunge în Uniunea Europeană.
Câteva mii de imigranţi locuiesc în adăposturi improvizate în Bosnia de câteva luni, aşteptând oportunitatea de a-şi continua drumul spre UE.
Majoritatea imigranţilor vin din Pakistan şi Afganistan, dar sunt de asemenea şi iranieni, sirieni şi algerieni printre ei.
În timp ce unii imigranţi au fost întorşi din drum în repetate rânduri de patrula de poliţie consolidată la graniţa croată, mulţi au reuşit să se strecoare şi să îşi continue călătoria spre vestul Europei.
Anterior în cursul zilei de marţi, un alt grup de aproximativ 100 de imigranţi, inclusiv familii cu copii, au fost trimişi înapoi de poliţie cu autobuze după ce au petrecut o noapte pe marginea drumului în apropiere de Izacic, un alt punct de frontieră.
Poliţia le-a întrerupt înaintarea şi i-a trimis la un hotel care a fost transformat într-un centru temporar pentru imigranţi.
Poliţia croată a afirmat într-o declaraţie că nu vor permite intrări ilegale în ţară şi a avertizat în privinţa zvonurilor false ce sunt răspândite că frontiera croată va fi deschisă pentru a permite oamenilor să treacă liber.
Terenul muntos din Bosnia a fost evitat anterior de imigranţii care încercau să ajungă în vestul Europei.
În plus, pe măsura creşterii numărului de imigranţi blocaţi în ţară, grupurile pentru drepturile omului afirmă că aceştia nu primesc îngrijiri adecvate, iar autorităţile nu au creat încă un centru oficial de recepţie în regiunea nord-vestică a Bosniei, unde sunt localizaţi majoritatea imigranţilor.
Agenţia ONU pentru refugiaţi a avertizat că sunt necesare adăposturi mai bune înainte de sosirea iernii.
„Am cerut autorităţilor bosniace în ultimele luni... să găsească locuri de dormit suplimentare pentru solicitanţii de azil. Din păcate, acest lucru nu a fost făcut într-o manieră suficientă”, a afirmat marţi Neven Crvenkovic, purtător de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi pentru zona Balcanilor.
„Iarna este la uşă şi sunt cu adevărat ultimele momente în care putem asigura capacitatea necesară de găzduire [a imigranţilor] pentru a evita o tragedie umanitară în nordul Bosniei”, a adăugat el.