Premierul canadian se îndreaptă spre Chongqing, tocmai când şeful poliţiei a dispărut

Şeful poliţiei din unul dintre oraşele mari ale Chinei a dispărut, cu doar câteva zile înainte ca prim-ministrul canadian, Stephen Harper, să viziteze oraşul şi să se întâlnească cu primarul său controversat şi cu secretarul de partid.

Prim-ministrul pare să fi ajuns în Chongqing pe fondul unei crize politice, din moment ce şeful poliţiei, Wang Lijun, a dispărut apărând zvonuri cum că el ar fi cerut azil la Consulatul SUA, din apropiere de Chengdu.

Wang a fost mâna dreaptă a primarului Chongqing şi a intransigentului comunist Bo Xilai, cu care premierul Harper are programat să se întâlnească în ultima etapă a călătoriei sale din China. Wang era omul din faţă a campaniilor publice ale lui Bo de a suprima criminalitatea, campanii controversate din cauza acuzaţiilor că unele persoane erau protejate, în timp ce erau vizaţi adversarii politici.

Cu toate acestea, Chengdu a emis joi un anunţ conform căruia Wang era mutat din funcţia sa de şef de poliţie, sugerând o posibilă ruptură cu Bo.

Potrivit microblog-ului guvernului oraşului Chongqing, Wang "suferea de suprasolicitare şi stres mental deosebit," şi "şi-a luat un fel de concediu medical."

Dar conform jurnalistului Wang Xing de la Southern Metropolis Daily, un oficial al poliţiei din Chengdu a confirmat că Wang a solicitat azil la Ambasada SUA, şi că, după ce a fost arestat, el a fost transportat cu avionul la Beijing. Această postare a fost ştearsă ulterior de pe microblogul lui Wang Xing de pe Sina Weibo.

Bo, fostul ministru al comerţului, a fost retrogradat în Chongqing în anul 2007. Activităţile sale de când a devenit şef de partid în oraş au atras multe controverse.

Atmosfera creată de Bo prin campania anti-mafie intitulată "lovirea întunecatului" a atras din partea unor comentatori comparaţii cu Revoluţia Culturală din China. Aceasta a fost combinată cu mişcarea "cântarea comunistă", în cadrul căreia Bo mobilizează mii de oameni pentru a cânta cântece revoluţionare clasice ("comuniste").

Acestea şi alte afişări ostentative ale simbolismului comunist sunt considerate a fi parte a efortului lui Bo de a fi instalat în Biroul Politic al Comitetul Permanent al Partidului Comunist Chinez, organul suprem de putere în China.

Potrivit unui telegrame americane postate on-line de Wikileaks, lui Bo i-a fost negat rolul la nivel naţional şi poziţia mult dorită de vicepremier, din cauza rolului important jucat în persecuţia partidului comunist împotriva Falun Gong, care a condus la o mulţime de procese internaţionale intentate de victime împotriva lui Bo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe