Dirk Schuebel: Uniunea Europeană, va susţine şi în continuare aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova
alte articole
Uniunea Europeană, va susţine şi în continuare aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova, precum şi necesitatea reglementării definitive a conflictului transnistrean în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Despre aceasta a vorbit, luni, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov.
Potrivit serviciului de presă al Biroului de Reintegrare, Eugen Carpov a ţinut să îi mulţumească şefului Delegaţiei UE pentru sprijinul acordat ţării noastre pe întreaga perioadă a aflării sale în Republica Moldova, subliniind, totodată, şi rolul major pe care UE îl are în procesul de modernizare a Republicii Moldova.
"În ultimii 4 ani, Republica Moldova a făcut paşi siguri pe calea reformării instituţiilor statului, democratizării societăţii şi integrării europene. Acest fapt se datorează în mare măsură sprijinului şi eforturilor Uniunii Europene şi personal Dvs., care în calitate de Şef al Delegaţiei UE la Chişinău aţi avut un rol decisiv în promovarea proceselor de adaptare a ţării noastre la standardele Uniunii Europene", a declarat vice-premierul moldovean.
În cadrul discuţiei a fost subliniat suportul Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, atât în calitate de participant la negocierile în formatul "5+2", cât şi prin proiectele, iniţiativele şi asistenţa acordată Republicii Moldova.
Viceprim-ministrul Eugen Carpov a menţionat importanţa pe care o are Misiunea de Asistenţă la Frontieră (EUBAM) în ameliorarea capacităţilor vamale şi abilităţilor de gestionare a frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Ucraina, adoptarea standardelor UE în domeniu, precum şi contribuţia acesteia la soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean.
De asemenea, a fost extrem de apreciat şi sprijinul UE în procesul de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului prin programul "Măsuri de Consolidare a Încrederii", finanţat de UE, al cărui scop este de a favoriza rezolvarea conflictului transnistrean prin asigurarea dezvoltării sociale şi economice a comunităţilor locale din Zona de Securitate.