Directorul unui liceu din Transnistria: Luptăm pentru Limba noastră cea Română, Ea este sufletul nostru
alte articole
„Doar şi când vorbesc, şi când plâng, şi chiar când tac, tot în Limba Română o fac. Este o limbă atât de frumoasă, şi-i stă frumos îmbrăcată doar în straiele Latine! Dacă s-a ajuns să împuşte în aceste Litere, atunci se poate înţelege pentru ce luptăm noi aici. Luptăm pentu Limba noastră cea Română, pentru dăinuirea noastră ca Neam. Luptăm şi rezistăm în faţa deznaţionalizării în stânga Nistrului. Din păcate, aceşti rău-făcători încă n-au înţeles că nu se poate distruge o Limbă cu Kalaşnicov-ul, deoarece Ea nu este materială, Ea este Spirit, Ea este Sufletul nostru, iar Sufletul este nemuritor”, a menţionat directorul liceului românesc din Tiraspol într-un interviu pentru România Liberă, citată de Infoprut.ro.
Întrucât îi vine greu să ţină piept presiunilor separatiste, Ion Iovcev a mărturisit că reuşeşte doar cu sprijinul din partea colegilor, a părinţilor elevilor, a foştilor elevi care sunt „buni specialişti” şi „buni români”.
„N-am dreptul să dau înapoi. Şcoala românească trebuie să existe! Să ştiţi că sunt un om împlinit, măcar că am putut să scot, împreună cu colegii mei, peste 1.000 de elevi care au trecut şi au învăţat în această instituţie, numită Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, a declarat Iovcev.
De menţionat ar fi faptul că provocările cu care se confruntă zilnic în calitate de director al unui liceu cu predare în limba română în regiunea transnistreană nu sunt deloc uşoare.
„Zilnic suntem stresaţi, nici nu ştii la ce să te aştepţi. Situaţia nu este mai bună nici azi. Practic curtea şcolii a fost trasformată într-un depozit de maşini vechi, ceea ce, într-adevăr, pune în pericol securitatea elevilor. Este imposibil de suportat zgomotul care se face în timpul reparaţiilor, cât şi gazele evacuate din ţevile de eşapament. La scrisoarea noastră, în care vorbim despre problemele create de conducerea şcolii sportive – noi închiriem clădirea – administraţia locală ne-a răspuns sec, achitaţi doar pentru arenda clădirii, curtea aparţine lor, adică şcolii spotive. Apropo de banii pe care îi plătim, chiria pentru cei 935 de metri pătraţi este de peste 25.000 de dolari, anual. La problemele pe care le avem, s-au mai adăugat şi datoriile care s-au acumulat, din cauza ”menţinerii cursului valutei naţionale-rubla transnistreană”, în raport cu leul moldovenesc. Trebuie să încheiem un nou acord de chirie a spaţiului unde activează liceul. La demersul nostru, administraţia oraşului ne-a răspuns că acest lucru va fi posibil doar atunci când vom achita datoriile”, a explicat directorul.
Deşi există o hotărâre a CEDO din 2012, potrivit căreia Rusia este acuzată „pentru încălcarea drepturilor copiilor şi părinţilor la educaţie în limba maternă. Drept rezultat, până azi, Federaţia Rusă nu numai că nu şi-a onorat obligaţiile, ci din contră, a încurajat mai mult pe cei de la Tiraspol, mai ales în perioada evenimentelor din Ucraina. Sunt bine-cunoscute presiunile care se fac asupra liceului, asupra mea personal, din partea procuraturii din Tiraspol. Ca rezultat, un nou dosar la CEDO, unde iarăşi este acuzată Rusia. Să nu uităm însă că Federaţia Rusă rareori şi-a onorat obligaţiile”, a conchis Iovcev.
Rădăcina multelor rele care se întâmplă până în prezent în regiunea din stânga Nistrului s-ar afla, în opinia lui Ion Iovcev în comunism, căci potrivit acestuia „Toate regimurile comuniste au fost totalitare, insă regimul comunist sovietic a fost cel mai monstruos. Spun aceste cuvinte deoarece, pe lângă faptul că au fost sacrificaţi milioane de oameni, totodată s-a încercat şi să se distrugă credinţa, sufletul, să se creeze un "nou om". O nouă comunitate de oameni, poporul sovietic, indivizi fără identitate, limbă, istorie”.