Directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol: În urma unui referendum am putea deveni un fel de gubernie rusească între Nistru şi Prut

De când Republica Moldova este independentă, în regiunea transnistreană a crescut o nouă generaţie care are o altă mentalitate, astfel că un eventual referendum nu va fi în favoarea Chişinăului, fiindcă toţi cei din stânga Nistrului vor fi de partea Tiraspolului, a punctat Iovcev.
Maria Maevschi
02.12.2019

alte articole

Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol (facebook.com / constantin.chirila)
Maria Maevschi
02.12.2019

În contextul aşa-zisei reglementări transnistrene şi a dinamicii procesului de negocieri şi sprijin oferit pentru promovarea măsurilor de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol, directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a subliniat că, de fapt, „normalizarea aceasta nu prea o simt. Şi chiar dacă va fi o normalizare, mie mi se pare că nu în favoarea Chişinăului, nu în favoarea noastră”:

„Tare mă tem să nu fie ceea de ce ne temem noi cel mai mult – federalizare -, adică un fel de transnistrizare a întregii Republici Moldova”, a declarat Ion Iovcev într-un interviu pentru Europa Liberă, adăugând că „dacă se normalizează în varianta pe care şi-o doresc aşa-zisele autorităţi transnistrene, atunci Tiraspolul va avea un cuvânt greu de spus aici, în dreapta Nistrului”.

Deşi autorităţile statului dau asigurări că nu poate fi vorba de o federalizare în varianta propusă încă de Dmitri Kozak în 2003, afirmaţii făcute de preşedintele Igor Dodon şi de prim-ministrul Ion Chicu, precum şi de şeful diplomaţiei Aureliu Ciocoi, directorul liceului din Tiraspol a punctat că, de fapt, actualele relaţii dintre cele două maluri ale Nistrului ar putea „să ducă şi la modificarea Constituţiei şi cred că Tiraspolul va avea atunci două treimi ca să poată schimba orice lege organică din Constituţie”.

Totodată, Iovcev a ţinut să puncteze că nici referendumul despre care s-a discutat anterior, potrivit căruia oamenii atât de pe un mal, cât şi de pe celălalt mal al Nistrului, vor trebui să răspundă la o întrebare cu privire la reunificarea celor două maluri, nu va fi în favoarea Chişinăului.

„Eu locuiesc în partea stângă a Nistrului din anul 1975 şi ştiu foarte bine populaţia transnistreană, cunosc mentalitatea şi psihologia oamenilor care trăiesc acolo. Timp de 30 de ani, de când Republica Moldova este independentă, de când partea stângă a Nistrului şi oraşul Bender (Tighina) sunt rupte de Republica Moldova, acolo a crescut o nouă generaţie, care are o cu totul altă mentalitate şi nu cred că referendumul petrecut pe ambele maluri ale Nistrului va fi în favoarea noastră, fiindcă toţi acei din stânga Nistrului vor fi de partea Tiraspolului.

Şi dacă mai punem şi locuitorii din Găgăuzia, şi cei din partea de nord a Republicii Moldova - ştim foarte bine pentru cine votează cei de acolo -, de fapt, noi ne întoarcem cred că nici în anul 1991 sau în fosta Uniune Sovietică, ci tare mă tem că vom deveni un fel de gubernie rusească, un fel de Kaliningrad aici, între Nistru şi Prut”, a specificat Ion Iovcev.

Mai mult decât atât, directorul liceului „Lucian Blaga” a mai adăugat că Tiraspolul şi-a atins scopul, strategia lor rămânând aceeaşi – de a distruge tot ce-i românesc în stânga Nistrului. Chiar dacă nu mai sunt acele presiuni directe asupra liceelor cu predare în limba română, regiunea transnistreană este rusificată în continuare, având loc o deznaţionalizare în stânga Nistrului, mai ales în şcolile cu predare în aşa-numita limbă moldovenească cu caractere chirilice, a punctat Iovcev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor