Veaceslav Negruţă: R.Moldova ar putea deveni din nou teren fertil pentru fel de fel de şmecherii şi inginerii financiare

Promisiuni cu credite de milioane de dolari de la ruşi au mai fost, la fel cum şi chinezii au venit cu aşa-zise resurse şi promisiuni, după care au dispărut, iar statul a intrat într-o datorie enorm de mare faţă de statul chinez, prin aceste inginerii de creditare forţată, a punctat expertul.
Maria Maevschi
28.11.2019

alte articole

(photos.com)
Maria Maevschi
28.11.2019

„Nu mai putem trăi pe credite şi ajutoare venite din afara Republicii, trebuie să muncim mai mult”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, fostul consilier prezidenţial, Ion Chicu, cu o zi înaintea anunţului făcut de şeful statului, potrivit căruia „Rusia va oferi un credit în valoare de 500 de milioane de dolari...", dând astfel de înţeles că s-ar putea face o pauză în relaţia Chişinăului cu Fondul Monetar Internaţional.

În acest context, expertul economic de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă, a comentat că a fost o surpriză probabil pentru premier, care e nevoit să îşi modifice declaraţiile de la o zi la alta.

„Guvernul Chicu are o misiune complicată acum de a depune efort în vederea izolării Republicii Moldova de tot ce se cheamă dezvoltare, pentru că dacă vorbim de mijloace de creditare acordate RM anume aceste resurse trebuie să fie investite în dezvoltare şi respectiv să vedem pe durată lungă şi efectele acestor investiţii.

Cert este că Guvernul este la îndemâna preşedintelui care are o misiune aici de îndeplinit, în timp ce comanditarul este în altă parte, iar Guvernul este folosit acum pentru a suspenda anumite relaţii pe care le are RM la acest moment, inclusiv ce ţine de Fondul Monetar Internaţional”, a declarat Veaceslav Negruţă în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI”, de la TVR Moldova.

Negruţă a ţinut să amintească despre faptul că în anii 2014-2015, perioadă în care se puneau la cale mai multe lucruri urâte în RM, printre care şi furtul miliardului de dolari, „cineva a decis că nouă nu ne trebuie FMI şi ochi în plus care înţeleg şi ar putea să întrebe ce se face cu sistemul bancar”.

Acest efort şi mesaje foarte „curajoase” lansate la adresa partenerilor de dezvoltare ar putea să ducă la o izolare din nou a Republicii Moldova şi „întrebarea este ce se pregăteşte aici în RM pentru următorul an?”.

„Au mai fost promisiuni cu credite la fel de 500 mln de dolari în anul 2009, cu miliardul chinezesc tot atunci, şi acum dacă adunăm toate sumele anunţate de premier, cumva scenariul e tot acelaşi, finalitatea din păcate va fi cam tot aceeaşi, resursele respective nu vor mai ajunge aici, iar RM ar putea deveni din nou teren fertil pentru fel de fel de şmecherii şi inginerii financiare”, a adăugat Negruţă.

Deşi e doar până în martie 2020, programul cu FMI nu poate fi oprit, consideră expertul economic, mai ales ca e vorba de ceva mijloace băneşti care trebuie să intre în rezervele valutare ale Băncii Naţionale şi de acest acord cu FMI sunt dependente câteva tranşe care urmau să intre în RM, fiind vorba aici de o parte din cele 100 mln din UE, şi anumite mijloace de la Banca Mondială care urmau să intre până la sfârşitul lui 2019.

„Suspansul în care ne lasă premierul ne crează o nervozitate cu execuţia bugetară pe 2019, dar şi riscuri pentru 2020”, a punctat Negruţă, adăugând că în cazul în care UE va observa că a fost blocat programul cu FMI, la fel nu va mai dori să deburseze bani, şi în lanţ, aceeaşi atitudine o vor avea şi ceilalţi parteneri externi.

Mai mult decât atât, expertul economic consideră că astfel de credite, cum este cel de 500 mln dolari din Rusia, care apar peste noapte, sub care nu există niciun calcul şi nicio claritate vizavi de condiţii, moldovenii ar trebui să se întrebe de unde vor proveni aceste resurse întrucât în bugetul Federaţiei Ruse pentru Moldova nu sunt prevăzute linii de buget cel puţin la acest moment.

„Există în spaţiul public informaţia că şi chinezii ar fi interesaţi să finanţeze. Din experienţa multor ţări, chinezii au mai venit cu aşa-zise resurse, cu promisiuni iniţial, şi au dispărut. Nici drumuri nu au apărut, iar ţara a intrat într-o datorie enorm de mare faţă de statul chinez, prin aceste inginerii de creditare forţată”, a subliniat Negruţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor