Directorul HSBC pentru tranzacţii monetare internaţionale, arestat în New York
alte articole
Un oficial de vârf al HSBC a fost arestat pe Aeroportul Internaţional JFK într-un caz ce implică manipularea cursurilor valutare, conform rapoartelor.
Mark Johnson, directorul HSBC responsabil pentru tranzacţii monetare internaţionale, a fost arestat marţi în timp ce se pregătea să părăsească SUA, conform mai multor rapoarte. El este acuzat după o investigaţie de 3 ani a practicilor de tranzacţii monetare la mai multe bănci globale.
În plus, Stuart Scott, fostul director al biroului european al HSBC, este acuzat, la rândul său, de conspiraţie în vederea comiterii de fraudă cu tranzacţii, conform New York Times, care a raportat, de asemenea, că Johnson şi Scott au obţinut un profit de 3 milioane de dolari din schemele lor. Acordul în cauză aparent a implicat o companie de petrol şi gaz care a dorit să schimbe dolari americani în lire sterline.
HSBC a refuzat să comenteze chestiunea. Departamentul Justiţiei din New York nu a fost imediat disponibil şi nu a publicat până acum nicio informaţie.
Investigaţia asupra manipulării cursurilor valutare durează de trei ani şi nu a produs nicio arestare individuală până în această săptămână.
Johnson a apărut miercuri la un tribunal din New York şi a negat acuzaţiile care s-au formulat împotriva sa, şi anume conspiraţie în vederea comiterii de fraudă cu tranzacţii.
Băncile au plătit amenzi în valoare de câteva miliarde de dolari în urma investigaţiilor, iar Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, RBS şi UBS au fost forţate de Financial Conduct Authority în Marea Britanie şi Commodity Futures Trading Commission în SUA să plătească amenzi de 3,1 miliarde de dolari. În plus, JPMorgan, Citi şi Bank of America au trebuit, de asemenea, să plătească separat 950 de milioane de dolari pentru practici nesigure, în timp ce UBS a plătit o amendă suplimentară de 138 milioane de dolari Autorităţii Elveţiene de Monitorizare a Pieţei Financiare pentru desfăşurarea incorectă a afacerilor sale.