Directorul BIS: guvernele şi băncile centrale trebuie să sară în ajutorul economiilor

Agustin Carstens
Agustin Carstens (MANDEL NGAN/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES)

Guvernele şi băncile centrale trebuie să intensifice urgent eforturile pentru a-şi susţine economiile în faţa crizei declanşate de virusul Wuhan, a declarat duminică şeful Bank of International Settlements.

Directorul general Agustin Carstens, care conduce BIS - un grup-umbrelă pentru băncile centrale din lume - a scris duminică un articol de opinie în care atrăgea atenţia că sunt necesare soluţii „urgente” mul mai ample decât cele utilizate în timpul crizei financiare din 2008.

Normele introduse după prăbuşirea din 2008 au fost concepute pentru a împiedica băncile să se extindă prea mult, dar acum temerile sunt generate de faptul că acestea nu intervin şi împrumută atunci când pieţele de capital au închis pentru multe firme.

„Pentru a oferi întreprinderilor viabile un colac de salvare care să le înlăture şocul produs de oprirea bruscă a economiei generate de pandemia de Covid-19, este necesară o soluţie pentru a parcurge ultima sută de metri de la potenţialii creditori la companiile aflate la marginea prăpastiei”, a afirmat Carstens.

Marile bănci centrale s-au grăbit să verse fonduri de urgenţă totalizând trilioane de dolari în sistemul bancar global, dar este necesar ca aceşti bani să ajungă la cei care au nevoie de ei, a spus Carstens.

Un prim pas către punerea în aplicare a ceea ce el a numit „ultima sută de metri” ar fi ca băncile să-şi folosească bufferele de capital, în timp ce îngheaţă „dividendele bancare şi cumpărările de acţiuni”.

Un al doilea pas pe care l-a recomandat ar fi împrumuturile garantate de guvern de către bănci către firmele mici şi mijlocii, egale cu valoarea impozitelor plătite anul trecut, deşi ar trebui să meargă doar la cele care au fost profitabile în 2019, pentru a limita posibilitatea apariţiei corupţiei.

Aceste „împrumuturi de amânare a impozitelor” ar putea fi garantate şi refinanţate de banca centrală, cu pierderi care vor fi suportate de guverne.

În cele din urmă, el a spus că aceste principii trebuie să fie implementate „la nivel global”, pe linii de swap ale băncilor centrale pentru a canaliza lichiditatea către prevenirea deteriorării lanţurilor de aprovizionare la nivel mondial.

Împrumuturile garantate de guvern de la bănci pentru finanţarea creanţelor, cum ar fi facturile pentru export, ar putea fi securizate şi finanţate de banca centrală.

„Pentru ca lichiditatea băncii centrale să ajungă la zonele îndepărtate ale sistemului financiar, trebuie să vizeze direct persoanele fizice şi companiile care au cea mai mare nevoie. În caz contrar, acţiunile băncii centrale ar putea să nu aibă niciun efect”, a spus Carstens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie