Directorul băncii Barclays demisionează din cauza legăturilor cu pedofilul miliardar Jeffrey Epstein

Jes Staley
Jes Staley (Tolga Akmen/AFP via Getty Images)

CEO-ul băncii Barclays, Jes Staley, a demisionat din funcţia de şef al grupului bancar multinaţional, după ce autorităţile britanice de reglementare au anunţat concluziile preliminare ale unei anchete cu privire la legăturile sale cu infractorul sexual condamnat Jeffrey Epstein.

Într-o declaraţie din 1 noiembrie, Barclays a afirmat că a fost informată, pe 29 octombrie, cu privire la concluziile iniţiale ale investigaţiei efectuate de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie şi Autoritatea de Reglementare Prudenţială (PRA) cu privire la relaţia lui Staley cu Epstein.

Citiți și Gărzile lui Epstein recunosc faptul că au "falsificat înregistrări" şi au negociat pentru a evita închisoarea

Barclays a susţinut că Staley demisionează deoarece intenţionează să conteste concluziile anchetei, despre care banca a spus că „nu trage nicio concluzie dacă domnul Staley a văzut sau ar fi avut cunoştinţă de vreuna dintre presupusele infracţiuni ale domnului Epstein - un punct central dat fiind sprijinul oferit de Barclays domnului Staley după arestarea lui Epstein în vara lui 2019”.

„Având în vedere aceste concluzii şi intenţia domnului Staley de a le contesta, Consiliul şi domnul Staley au convenit că va renunţa la funcţia de director executiv al grupului şi de director al Barclays”, a declarat banca.

Citiți și Jean Luc Brunel pus sub acuzare pentru viol de minori în dosarul Epstein

„Consiliul de administraţie este dezamăgit de acest rezultat. Dl. Staley conduce cu succes Grupul Barclays din decembrie 2015, cu un angajament şi pricepere reale”, a adăugat Barclays.

C.S. Venkatakrishnan, şeful pieţelor globale, îl va înlocui pe Staley ca CEO, imediat, a spus banca.

Investigaţiile au încercat să examineze legăturile „istorice” ale lui Staley cu Epstein în timp ce Staley conducea filiala de private banking a băncii de investiţii americane JP Morgan, potrivit Sky News.

Citiți și Trump aruncă dubii asupra sinuciderii lui Epstein în timpul unui interviu cu Axios

Barclays a declarat, în februarie 2020, că Staley a oferit o relatare a relaţiei sale de afaceri cu Epstein şi consiliul băncii a stabilit că Staley a fost „suficient de transparent” în descrierea legăturile sale cu infractorul sexual condamnat decedat, potrivit publicaţiei.

Deşi nu sunt disponibile detalii despre concluziile anchetelor FCA şi PRA, se pare că agenţiile „cred că a existat o lipsă clară de transparenţă în această relaţie”, a declarat Susannah Streeter, analist senior de investiţii şi pieţe la Hargreaves Lansdown, potrivit The Guardian.

Citiți și Înregistrări privind circumstanţele prinţului Andrew în dosarul Epstein, distruse de Poliţia Metropolitană din Londra

Un bărbat care semăna cu Epstein a fost găsit mort într-o închisoare federală din New York pe 10 august 2019, în timp ce aştepta să fie judecat pentru acuzaţii de trafic sexual. Moartea lui a fost considerată o sinucidere prin spânzurare, deşi, unele detalii legate de deces au stârnit teorii cu privire la faptul că Epstein nu s-ar fi sinucis, sau că respectivul cadavru nu era al pedofilului.

„Repercusiunile scandalului Jeffrey Epstein se întind foarte mult, iar acum Barclays se află în centrul evenimentelor”, a spus Streeter pentru The Guardian.

O serie de notorietate, printre care Bill Gates şi Prinţul Andrew, au fost acuzate că au fost apropiate de pedofilul miliardar, cunoscut pentru orgiile pe care le organiza pe insula sa privată din Virgin Islands, la care participau numeroase personalităţi din lumea politică, de afaceri şi financiară.

Citiți și Fiul şi soţul judecătoarei care judecă dosarul finanţelor lui Epstein, împuşcaţi într-un atentat

Gates a declarat pentru CNN, în august, că a participat la „mai multe cine” cu Epstein în urmă cu aproximativ 10 ani, adăugând că a fost o „greşeală uriaşă” să se întâlnească cu infractorul sexual, după ce acesta fusese condamnat într-un prim dosar.

„A fost o mare greşeală să petrec timp cu el, să-i acord credibilitate”, a afirmat Gates.

O femeie care l-a acuzat pe Epstein cu ani în urma a intentat în august un proces împotriva prinţului Andrew, susţinând că a fost agresată sexual de acesta în trei ocazii separate, când avea 17 ani.

Citiți și SUA cere guvernului britanic să îl forţeze pe Prinţul Andrew să depună mărturie în scandalul Epstein

Prinţul Andrew a negat acuzaţiile.