Diplomaţii UE au 17 săptămâni de concediu pe an,ceea ce nu este privit cu ochi buni de alţi oficiali
alte articole
Diplomaţii care lucrează pentru Înaltul comisar european pentru politică externă, Catherine Ashton, au dreptul la 83 de zile de concediu pe an, adică 17 săptămâni, ceea ce nu este privit cu ochi buni de europarlamentari şi de alţi oficiali europeni.
"Cathy Ashton susţine schimbarea. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Comisiei pentru a analiza revizuirea regulilor privind concendiul anual şi zilele libere pentru sărbători publice", a declarat purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, citat de Daily Telegraph.
Comisia Europeană este supusă la presiuni să modifice regulementele pentru personal, în condiţiile în care mai multe ambasade şi delegaţii ale UE rămân goale "multe luni" pe an.
Concediului generos i se adaugă şi alte două săptămâni libere pentru "pregătire profesională la Bruxelles", ceea ce înseamnă că diplomaţii detaşaţi în străinătate, adică aproximativ 60% din membrii Serviciului de acţiune externă al UE, pot să lipsească de la birou timp de aproape cinci luni pe an.
Mai mult, dreptul la "concediu special" înseamnă că diplomaţii care lucrează în 30 de delegaţii UE din Extremul Orient, Asia şi Africa pot să lipsească timp de 21-24 de săptămâni.
Acest grup de oficiali mai are dreptul la "două zile timp de călătorie şi o deplasare la business-class la Bruxelles sau Phuket pentru oficial şi familia sa".
Europarlamentarul conservator german Ingeborg Graessle sugerează o schimbare a reglementărilor, în urma căreia concediul anual pentru diplomaţii UE nu trebuie să depăşească 49 de zile. Ceea ce ar reprezenta o reducere cu şapte săptămâni faţă de nivelul actual.