Diplomat german: Refuzul lui Scholz de a trimite Taurus în Ucraina devine din ce în ce mai de neînţeles

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Getty Images)
Redacţia
29.04.2024

Şeful Conferinţei de Securitate de la München, Christoph Heusgen, consideră că refuzul cancelarului german Olaf Scholz de a furniza rachete de croazieră Taurus către Ucraina devine din ce în ce mai neclar, relatează Ukrinform.

Heusgen i-a cerut lui Scholz să îşi reconsidere refuzul după ce SUA a furnizat Ucrainei rachete ATACMS.

"În acest context, decizia cancelarului de a nu livra rachetele Taurus Ucrainei devine din ce în ce mai de neînţeles. [...] Vedem în prezent cum arme americane similare - ATACMS - au un impact major", a declarat diplomatul într-un interviu acordat Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

El a precizat că instruirea militarilor ucraineni pentru sistemul Taurus putea fi demarată cu mult timp în urmă, pentru a-l pune în funcţiune fără a fi nevoie de desfăşurarea soldaţilor armatei germane.

"În ultimele săptămâni, noi, europenii, a trebuit să realizăm cu durere că livrările noastre de arme către Ucraina nu sunt suficiente pentru a opri agresiunea brutală a Rusiei", a menţionat Heusgen.

El a spus că Vladimir Putin va accepta negocieri doar dacă va fi convins că nu poate câştiga acest război.

La 24 aprilie, Washingtonul a confirmat livrarea către Ucraina a rachetelor ATACMS cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Anterior, SUA a livrat Ucrainei doar rachete ATACMS cu o rază de acţiune de 165 de kilometri.

După aceasta, au existat speranţe că Scholz, care a respins luni de zile cererea Ucrainei de a preda Taurus cu o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, îşi va schimba decizia, dar cancelarul şi-a reconfirmat refuzul.

Kievul s-a adresat Berlinului cu o cerere pentru acest sistem de armament în mai 2023.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor