Diplomat german: Germania a modificat strategia faţă de China pe fondul schimbării comportamentului Beijingului

Piaţa Tiananmen, Beijing, China - pe fundal poza celui mai mare ciminal al secolului XX - dictatorul comunist Mao Tsedun, responsabil pentru moartea a zeci de milioane de chinezi. (Getty Images)
Aaron Pan
01.07.2024

Schimbarea comportamentului regimului chinez faţă de comunitatea internaţională a forţat Germania să îşi revizuiască politica faţă de China, potrivit unui diplomat german senior.

Vorbind în timpul unui eveniment de politică externă la Hudson Institute pe 28 iunie, directorul general pentru afaceri externe Thomas Bagger, secretar de stat al Ministerului german de Externe, a declarat că poziţia Germaniei faţă de China, bazată pe abordarea sa tripartită - ca partener, competitor şi rival sistemic - a trecut la categoria "rivali".

"Este destul de clar că accentul s-a mutat de la parteneriat şi cooperare la mai multă concurenţă şi chiar mai multă rivalitate", a declarat Bagger.

Bagger a menţionat că Germania îşi schimbă acum abordarea faţă de China, concentrându-se pe reducerea riscurilor şi a dependenţei de Beijing, în special după pandemia COVID-19.

Aceasta include reducerea dependenţei de China pentru echipamente medicale, consumabile medicale de bază şi materii prime pentru tehnologie. El a recunoscut că decuplarea Chinei "ar afecta enorm economia [Germaniei]".

Bagger a declarat că Germania este deschisă cu Beijingul cu privire la schimbarea comportamentului său.

"Abordarea Chinei faţă de noi, faţă de vecinii săi, faţă de arena internaţională s-a schimbat într-un mod care ne obligă să ne revizuim propria politică faţă de China. Aceasta este o reacţie la comportamentul vostru", a spus el.

Anul trecut, Germania a prezentat prima sa strategie privind China, marcând schimbarea sa pentru a reduce dependenţa economică de China. Strategia oferă un cadru pentru consolidarea cooperării echitabile cu China, în conformitate cu valorile şi interesele germane.

În timpul evenimentului, Bagger a remarcat că, spre deosebire de Statele Unite, care consideră China o provocare geopolitică, Germania are propria sa abordare faţă de China.

"Nu suntem pudelul Americii. Putem fi de acord cu americanii cu privire la multe dintre aceste probleme, în special cu privire la [Marea] Chinei de Sud - comportamentul chinez care trebuie să respecte dreptul internaţional - dar nu cu privire la toate", a spus el.

Bagger a avertizat, de asemenea, că sprijinul regimului chinez pentru eforturile militare ale Rusiei în războiul său cu Ucraina afectează interesele fundamentale germane şi europene şi ar putea afecta reputaţia Beijingului.

"Dacă şi când China va continua să încalce interesul central al Europei în ceea ce priveşte securitatea pe continentul european, acest lucru va avea un cost tot mai mare pentru China", a spus el.

"Dacă veţi continuă să sprijiniţi efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei, acest lucru va avea consecinţe şi asupra relaţiei noastre bilaterale şi european-chineze".

Partener comercial complicat

China a fost principalul partener comercial al Germaniei din 2015. Cu toate acestea, în primul trimestru al acestui an, Statele Unite au înlocuit China pe prima poziţie. Comerţul Germaniei cu Statele Unite - exporturi şi importuri combinate - a totalizat 63 de miliarde de euro (68 de miliarde de dolari) din ianuarie până în martie, în timp ce cifra pentru China a fost puţin sub 60 de miliarde de euro, au arătat datele.

În 2023, China a fost principalul partener comercial al Germaniei pentru al optulea an consecutiv, cu volume care au atins 253 de miliarde de euro, deşi aceasta a fost doar cu câteva sute de milioane înaintea Statelor Unite.

La 12 iunie, Uniunea Europeană a anunţat că va impune tarife de 38,1% pentru vehiculele electrice (EV) importate din China începând cu luna iulie, după o anchetă de opt luni. Blocul a acuzat Beijingul de subvenţionare neloială. Această măsură urmează deciziei Washingtonului de luna trecută de a creşte tarifele pentru vehiculele electrice chinezeşti de la 25 % la 100 %.

Cu toate acestea, Germania s-a opus creşterii tarifelor UE, deoarece marii săi producători auto, precum BMW, Mercedes-Benz şi Volkswagen, se tem că ar putea fi afectaţi de tarifele de retorsiune ale Chinei. Aceste companii au fabrici masive de producţie de automobile în ţară, care beneficiază de stimulente fiscale şi de politicile de subvenţionare ale Beijingului.

Între timp, încrederea în afaceri a companiilor europene din China a scăzut de anul trecut, conform unui studiu recent realizat de Camera de Comerţ a Uniunii Europene în China în raportul său "European Business în China Business Confidence Survey 2024". Un procent record de 68% dintre companii au raportat că afacerile au devenit mai dificile în a doua cea mai mare economie a lumii.

Sondajul a constatat că societăţile europene din China se confruntă cu incertitudini în loc să se bucure de o redresare robustă, aşa cum era de aşteptat. Raportul afirmă că problemele structurale ale Chinei - cum ar fi încetinirea cererii, creşterea supracapacităţii şi o încetinire continuă în sectorul imobiliar - precum şi accesul pe piaţă şi barierele de reglementare, continuă să lovească companiile europene.

Strategiile pe care companiile le folosesc pentru a se adapta la mediul de afaceri din China ar putea crea un ciclu negativ pentru China, agravând dificultăţile economice ale ţării, se arată în studiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor